Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Viszonylag nehéz dolgom lesz két percben azt a beszédet elmondanom, amit délután 4 óra körül terveztem, hogy elmondom.

Ez a chilei példa elég sokszor elõjön, ezért muszáj egypár adatot felolvasnom:

Ma Chilében - tíz évvel a reform után - a munkanélküliségi ráta 4,7 százalék, az infláció 5 százalék alatt van, a minimálbér forintban 22 500, a minimálnyugdíj pedig - nem az átlagnyugdíj - 15 ezer forint. A GDP körülbelül 60 százalékot emelkedett hét év alatt. Az ottani nemzeti bank fölmérése szerint a lakosságnak körülbelül 8 százaléka, aki szegénynek számít. Amennyiben tönkremegy egy nyugdíjalap-kezelõ, akkor elveszik és más alapkezelõhöz helyezik a nyugdíjakat. A befizetési hajlandóság az érintett lakosság körét tekintve 94 százalékos.

Hogyan lehet ezt elérni többek közt? Egyrészt kötelezõ befizetésrõl van szó, kötelezõ nyugdíjrendszerrõl beszéltünk; az önkéntesek szerencsére élnek, virulnak, a törvényi hátterük... (Egy jobb oldalról elhangzó közbeszólásra:) Pinochet már nincs; nem tudom, ez újdonság-e önnek, de õ már nincs. (Derültség. - Közbeszólások a jobb oldalról.) Tényleg nem akarom elkeseríteni önöket, de Ausztráliában is bevezettek egy ilyen rendszert; nem tudnak egyetlenegy Pinochetet sem fölmutatni - de elmesélhetik nekem, hogy száz évvel ezelõtt bûnözõk mentek arra a szigetre. (Derültség.) Tehát sok mindent ide lehet keverni, csak nem érdemes. (Derültség.)

Egyrészt, ugye, nem biztosítókról van szó, hanem nyugdíjalapokról van szó. A következõ garanciái vannak - és elnézést, hogy 10 másodperccel túl fogom lépni az idõmet:

Azon túl, hogy szabadon jöhetnek-mehetnek az állampolgárok, felügyelet van. Különbözõ felügyeletek felügyelik a nyugdíjalap-kezelõket, illetve a nyugdíjalapokat. A befektetési szabályok elég szigorúak; például korlátozottan lehet külföldi állampapírokat venni. Valóban nagy hányadban kell állam által kibocsátott papírokat venni; tehát az állami garancia közvetlenül megjelenik. Kötelezõ letétkezelést kell alkalmazni, kötelezõ vagyonkezelést; olyan cégekkel kell a vagyonkezelést végeztetni, amelyek ehhez értenek, és akiknek a minimális tõkéjük ehhez megvan - ezek egyébként még biztosítóintézetek is lehetnek. Nem szabad munkahelyi pénztárakat létrehozni; többek közt azért, hogy Maxwell-történet ne legyen. Meg kell engedni az embereknek, hogy átléphessenek egyik pénztárból a másikba, hiszen így szavaznak a kisebb költséggel mûködõ nyugdíjalapokra. (Az elnök csengetéssel figyelmeztet a rendelkezésre álló idõ leteltére.) Kizárólagos tevékenységként kell ezt végezni, és számos kormányzati, piaci és szabályozási garanciája van a nyugdíjalap-rendszernek, amelyet a mûvelt piacgazdaság már ismer.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage