Matyi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MATYI LÁSZLÓ (SZDSZ): Én azért azt fontosnak tartom, hogy ha már a vita elsõ pillanatában kiderül, hogy a profit nem a kezelõket illeti, az ugyanúgy az egyéni számlán kerül jóváírásra; úgy, hogy az egyéni számlát vihetem át, tehát átvihetem a pénzemet. Tehát nem arról van szó, hogy a befektetéseim hozadékát a kezelõk zsebre teszik, és nekem csak a tõke gyûlik.

Azt is nagyon fontosnak tartom ebben a témakörben, már most, az elsõ pillanatban közölni, hogy van állami garancia; részben azon keresztül, hogy állampapírokba kell fektetni egy megfelelõ részét ezeknek a megtakarításoknak. Tehát megjelenik közvetlenül az állami garancia. Az is fontos - és ez még vita tárgya -, hogy magára a tõkére, a hozadékra milyen arányban vállaljon az állam garanciát a mûködésekre. Bizony, ismerjük az Országos Betétbiztosítási Alapot. Lehetõség van arra, hogy a nyugdíjalapok létrehozzanak maguknak egy ehhez hasonló garanciaalapot; hogy az állam létrehozzon egyfajta garanciaalapot. Tehát számtalan lehetõség van, amit hosszú távon - a még elõttünk levõ idõben - végig kell beszélni, és a lehetõ legoptimálisabb megoldást választani.

(15.00)

Egy dolog nem igaz: hogy ezek mögött a befektetések mögött semmilyen garancia nincs, hanem csak a tiszta rizikó.

A másik, amit nagyon fontosnak tartok: úgy beszélünk errõl a kötelezõ részrõl, mintha a jelenlegi felosztó-kirovó rendszer teljesen szabadon választott rendszer lenne. Úgy gondolom, ha Magyarországon holnaptól szabaddá tennék a felosztó-kirovó rendszert, akkor nagyon rosszul járna a jelenlegi két és fél millió nyugdíjas. Ez egy kötelezõ rendszer! Épp ezért vannak nagyon sokan kívül rajta. De kötelezõ rendszerrel nagyon nagy terhet ró az emberekre, ugyanakkor semmiféle belátása nincs egy mai középkorú embernek arra, hogy majd milyen nyugdíjat fog ezért kapni. Ebben az új rendszerben nagyon pontosan nyomon tudja követni, hogy nyugdíjának egy részére eddigi élete útján mennyit halmozott fel.

Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage