Szolnoki Andrea Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZOLNOKI ANDREA (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Nem maradt sok, egy kicsivel több mint három perc arra, hogy a rokkantnyugdíjasokról és a rokkantsági nyugdíjak reformjáról beszéljek önöknek.

Két és félmillió magyar nyugdíjas között több százezer azok száma, akik nem a nyugdíjkorhatár elérésével vagy a ledolgozott évek számával jutottak nyugdíjhoz, hanem egészségi állapotuk megromlása következtében kapnak rokkantsági nyugdíjat.

Magyarországon a rokkantnyugdíjasok száma évrõl évre dinamikusan növekszik. A korhatár alatti rokkantnyugdíjasok száma 1992-ben 307 ezer fõ volt. 1995-ben már 358 ezren voltak. Ennek megfelelõen a rokkantsági nyugdíjakra kifizetett összegek is dinamikusan emelkedtek. Míg 1992-ben 33 milliárd 258 ezer forintot költött az egészségbiztosító rokkantsági nyugdíjakra, 1995-ben már szinte megduplázódott: 64 milliárd 234 millió forint volt.

A rokkantnyugdíjasok életkora is érdekesen alakul. Kis számban vannak a 25- 29 éves korúak, de azért vannak. A legtöbb rokkantnyugdíjas éppen a nyugdíjas évek elõtti évekre esik, 50 és 59 év közöttiek közé tartozik.

Ha a rokkantnyugdíjasok országon belüli elosztását nézzük, azt figyelhetjük meg, hogy a Dunántúlon, fõleg a nyugati határvidéken igen kevesen kérik rokkantosításukat, és kevesen is kapnak rokkantsági nyugdíjat. A keleti országrészben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vagy Pest megyében sokkal több a rokkantnyugdíjas.

Míg 1976-ban csak 79 ezren voltak új igénylõk, 1995-ben megduplázódott a számuk: 123 479 új igény jelentkezett. Ebbõl a 123 479 új igénybõl az orvosi bizottságok, mármint az Országos Orvosszakértõi Intézet orvosszakmai bizottságai, a nyugdíjkérelmek felét elutasították.

Ha azt vizsgáljuk, hogy az új rokkantak milyen betegségek miatt kerülnek rokkantosításra, akkor elsõ helyen a keringési és érrendszeri betegségek szerepelnek, míg második helyen az elmezavarok, harmadik helyen a csontváz, izom és kötõszövet betegségei, míg negyedik helyen a daganatos betegségek. Megjegyzem, ezek a betegségcsoportok nem térnek el az országos mortalitási és morbiditási mutatóktól.

Komoly kapcsolat mutatkozik ugyanakkor az új rokkantak száma, aránya és a munkanélküliségi ráta között. Ahogy a munkanélküliek száma emelkedett, úgy nõtt az új rokkantnyugdíjasok száma is. Ismert fogalom a látens betegség fogalma, amely annyit jelent: amíg a dolgozó munkaviszonyban van, nem törõdik betegségével vagy betegségeivel, de amikor a munkanélküliség fenyegeti, a meglevõ betegségekre aktivizálódik.

Általában véve elmondható, hogy a rokkantsági nyugdíj az elmúlt években kiélezõdött munkaerõpiaci és szociális feszültségek között az egyik legkedvezõbb feltételû biztosítássá vált.

A rokkantsági ellátások szabályrendszerének módosítása több évet vehet igénybe. Kapcsolódhat a nagy nyugdíjrendszer átalakulásához, de önállóan kis lépésekben is realizálható. Az elképzelések szerint három forma kerülne kialakításra. Az elsõ az ideiglenes rokkantsági járadék. A második az állandó rokkantsági járadék. A harmadik a rokkantsági nyugdíj.

Ideiglenes rokkantsági járadék járna annak, akinek munkavégzõképessége 67 százalékos mértékben csökkent és az egészségi állapot alapján belátható idõn belül, maximum öt éven belül, teljesen rehabilitálható. A járadék folyósításának feltétele a kötelezõ rehabilitációs eljárás.

A második forma az állandó rokkantsági járadék, amely a munkavégzõképesség 67 százalékos csökkenését jelentené, és a rehabilitációs folyamat eredményeképpen várható esetleg a rehabilitáció, de a teljes munkába állás ettõl sem valószínûsíthetõ.

A harmadik végezetül a rokkantsági nyugdíj, amely 100 százalékos munkaképesség-csökkenéssel járna, és az egészségi állapot visszafordíthatatlanságát jelenti. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.)

A rokkantsági nyugdíjrendszer sorsa több szempontból függvénye a nyugdíjrendszer átfogó reformjának.

(15.40)

Az átalakítás lépéseit ezért célszerû úgy idõzíteni, hogy ezek lépést tartsanak a nyugdíjreform folyamataival, és az új nyugdíjszabályok életbelépésének... (Az elnök ismét csenget.)... pillanatában egyben a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása is megtörténhessen.

Köszönöm türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage