Bleyer Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

BLEYER JENÕ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! A jelenlegi nyugdíjasokat a nyugdíjreform lényegesen nem érinti. Mégis néhány kérdésben szeretném véleményemet az elképzelésrõl kifejteni.

Úgy érzem, alapvetõ kérdés, hogy a reform szerzett jogainkat ne csorbítsa. Rögzíteni kell, hogy az átmeneti idõszakban a nyugdíjasréteg juttatása milyen alapelvek szerint történjen, melyek azok a mutatók, amelyeknek alapján a jelenleg nyugdíjban lévõk járandóságaikat megkaphatják. Gondoskodni kell arról, hogy a leginkább rászorulók számára, akik több mint egymillióan vannak, olyan ellátást biztosítsanak, amely emberhez méltó körülményeket biztosít részükre. Különös figyelmet kell fordítani az özvegyekre, a régen nyugdíjazottak, valamint a mezõgazdasági járulékosok helyzetének megoldására. Õk mélyen a létminimum alatt élnek, számukra a megélhetéshez szükséges anyagi fedezet nem áll rendelkezésre. Ezen a helyzeten megítélésem szerint egy célzott támogatási rendszer kidolgozásával és megvalósításával is változtatni kell.

Szóba került a nyugdíjak bruttósításának kérdése is. Ezt csak úgy lehet megvalósítani, ha ezzel párhuzamosan egy hosszú távú adórendszer bevezetésére is sor kerül. Ennek hiányában a nyugdíjastársadalom ki lehet téve annak, hogy az éveken át változó adótörvények szerzett jogaikban csorbítják a nyugdíjasokat.

Olyan elképzelések is fölvetõdtek, mely szerint a nyugdíjasok munkavállalásának korlátozására is sor kerülne. Szerintem ezek az intézkedések csak növelnék a feketemunka lehetõségét, és semmilyen hasznot nem hoznának a munkaerõpiacon. Másrészrõl viszont sok idõs embernek jövedelme kiegészítéséhez jelentõsen hozzájárul az eseti munkavállalás és olyan töredékmunka, amelyet az aktívak nem szívesen vállalnának. Tevékenységük különösen hasznos volna a szociális ellátás szférájában.

Tisztelt Ház! Úgy gondolom, a társadalom elé kerülõ nyugdíjreform alternatíváit úgy kell kialakítani, hogy azok ne egymással szemben lévõ nézeteket tartalmazzanak, hanem biztosítsák a különbözõ lehetõségek variációit. Ez véleményem szerint a közérthetõséget is javítaná. Továbbá: a reform koncepcióját meggondoltan és megfontoltan, megfelelõ távlatokat is figyelembe véve, különbözõ számításokkal alátámasztva kell ismertetni és társadalmi vitára bocsátani. E számításoknak tartalmazniuk kell a rendszer hatékonyságát és gazdasági-társadalmi következményeit.

Figyelmet kell fordítani arra is, hogy az átállás több neves közgazdász, tb-szakember véleménye szerint több száz milliárdba kerül. Ennek a mai gazdasági körülmények között nem látszik a forrása. A nyugdíjban lévõk biztonságérzetéhez pedig elengedhetetlenül fontos, hogy erre vonatkozóan konkrét és korrekt választ kapjanak.

Tisztelt Képviselõtársaim! A nyugdíjreform valamennyi nyugdíjastársamat érinti, mert gyermekeink és unokáink sorsáról esik szó, ami részünkre érzelmileg sem közömbös. Ezért a társadalmi béke érdekében javaslom a kormánynak, hogy minél szélesebb réteggel tárgyalja meg a reformot, hogy ennek eredményeként meg lehessen teremteni a konszenzust.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage