Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Bleyer Jenõ felszólalásának azzal a részével, amely arra vonatkozott, hogy a szerzett jogokat nem szabad csökkenteni, a Független Kisgazdapárt teljes mértékben egyetért. Ugyanúgy azzal az okfejtéssel is, hogy ahhoz, hogy itt új nyugdíjrendszerrõl egyáltalán beszélni lehessen, látni kellene azokat a számításokat, amelyekre az új nyugdíjrendszer alapulna. Ameddig ezek a számítások nem ismeretesek, egyszerûen nincs mirõl beszélni!

Nagyon fontos azonban azt rögzíteni és látni, hogy az új nyugdíjrendszer gondolata az államháztartási reform gondolatán belül merült fel, az államháztartási reform része. Márpedig az államháztartási reform egyértelmûen a költségvetést kívánja jobbá tenni, a költségvetés helyzetén kíván javítani, nem a járulékosok helyzetén. Jól érzékelhetõ a lakossági véleménybõl is, hogy ez mennyire így van, hiszen gondoljanak arra, hogy épp az elõbb szólalt fel Szolnoki Andrea képviselõnõ, aki a rokkantnyugdíjasok számának elképesztõ növekedésérõl beszélt, és bizony valóban így van: az elmúlt négy évben 170 ezerrel nõtt a rokkantnyugdíjasok száma. Egyértelmûsíthetõ, hogy azért, mert a rokkantnyugdíjba menekülõk jelentõs része a munkanélküliségbõl igyekszik menekülni egy biztosabb pozícióba. Ha ehhez figyelembe vesszük a korengedményes nyugdíjasok számának ugyancsak elképesztõ növekedését, és ha külön figyelembe vesszük, hogy mennyivel többen menekülnek nyugdíjba Kelet- Magyarországon, mint Nyugat-Magyarországon, akkor látható, hogy a szerzett jogok csorbulása - amelytõl óvott Bleyer képviselõ úr is - tulajdonképpen elindult, és ez a jogcsorbulás egyértelmûen az alkotmány 70/E §-ába ütközõ helyzet. Ezt tehát minél gyorsabban meg kell oldani.

Ismétlem - és ezzel fejezem be a kétperces felszólalást, és nyilván a Független Kisgazdapárt ideje kimerülése folytán a Kisgazdapárt álláspontjának ismertetését -, hogy a gazdaság rendbetétele, az infláció leszorítása, a gazdasági növekedés jelentõs beindítása, a feketegazdaság visszaszorítása és a nyugdíjbiztosító hatékony mûködésének biztosítása nélkül ezek a célok nem érhetõek el. Tessék, igen tisztelt kormány, ebbe az irányba haladni, és akkor a kormány jó úton fog haladni; akkor nem azzal kell befejeznem a felszólalásomat, hogy a kormány ismét rossz irányt vett.

Köszönöm a türelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage