Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Sokféle vélemény elhangzott itt, és valóban az a legszomorúbb, hogy abból az elõterjesztésbõl, amit itt a kormány átadott nekünk, számos, rendkívül fontos részletkérdésre nem lehet ráismerni.

Itt, a vita során sokszor kétpercesekbõl tudtuk meg, hogy végül is milyen elképzelések vannak, és még kormánypárti képviselõk sem voltak teljesen egyöntetûek abban, hogy mit is akar jelenteni akkor ez a felosztó-kirovó rendszer. Hiszen volt olyan idõszak, amikor éppen generációkat akartak kivenni a rendszerbõl; most arról szól a történet, hogy bizonyos generációknak bizonyos százalékát akarják áthelyezni a másik rendszerbe.

Még egy lényeges kérdés: ha Magyarországon tõkefedezeti rendszer mûködött volna, mielõtt ez a nagy gazdasági átalakulás kialakult, az sem mentette volna meg a megállapított nyugdíjakat az értékvesztéstõl - és ez érvényes a jövõre is; a tõkefedezeti rendszer erre sem nyújt garanciát - mondom ezt kormánypárti képviselõtársaimnak. A felosztó-kirovó rendszer garanciája a törvényekben és a társadalmi rétegek és korosztályok közötti szolidaritásban van. A felosztó- kirovó rendszer garanciát nem nyújt egy gazdasági krízisre; mint ahogy nem nyújtott a második világháború hatalmas kataklizmájára sem. Tehát nem egy örökérvényû megoldásról van szó.

Nos tehát, mirõl szólt az, amit én mondtam? Mert kormánypárti képviselõtársaim mindig várják az ember javaslatait - tehát mondom. Azt mondtam önöknek: jelentõs mértékû tb-járulékcsökkentés. Igen, a jelentõs mérték nem 2 százalék, tisztelt képviselõtársaim; és nem egy majdani jövõben, hiszen az önök tervei szerint megosztják a jelenlegi járulékot, de a munkaadónak avagy a munkavállalónak ugyanúgy be kell azt fizetnie valahová. Tehát gyakorlatilag egy jelentõs mértékû járulékcsökkentést csak további államháztartási hiány, és ezáltal inflációgerjesztés által tudnak elõállítani.

Nos, jelentõs mértékû tb-járulékcsökkentés, mondjuk, a munkaadói járulék 30 százalékra csökkentése - a hatásai hogyan jelennek meg ennek? Természetes, hogy nõ a befizetési hajlandóság - ez az adórendszerben is kimutatható -, emellé csatlakoztatni lehet egy nagyon kemény és határozott behajtási rendet. De ennek következtében csökken a költségvetés kiadása is, képviselõtársaim; hiszen a költségvetés is igen jelentõs tb-járulékterheket visel. Ha csökken a költségvetési kiadás és növekszik a foglalkoztatás - hiszen a munkaadók számára a foglalkoztatás terhei csökkennek -, azáltal tovább növekszik a befizetési hajlandóság. De szinte azonnali hatásban csökkenni kezd az infláció; és ez tovább csökkenti a költségvetés kamatkiadásait. Az ország versenyképessége növekszik - és így tovább. Ez a folyamat beindít a jelenlegi, önmagát rontó és állandóan alacsonyabb és alacsonyabb szintre pörgõ negatív folyamatok helyett egy önmagát erõsítõ és felfelé emelõ folyamatot.

Képviselõtársaim mosolyognak azon, hogy milyen elképzelés ez. Hiszen addig mi lesz? Valóban, ez volt az alapkérdés. Megvalósítunk egy jelentõs mértékû járulékcsökkentést; tudjuk, ennek a hatása az lesz, hogy a gazdaság beindul, majd a gazdaság növekedésével végre elérjük, hogy alacsonyabb járulékszinten ugyanannyi vagy még magasabb a befizetett összeg. Csak a kettõ között van egy idõszak, amit át kell tudnunk hidalni. Az a kérdés, hogy ezt hogyan tegyük? Nos, képviselõtársaim, lehet erre programot készíteni; méghozzá olyat, amit véleményem szerint - mint egy nagy lélegzetû és a korábbiakat már túlhaladó gazdasági programként - el lehet vinni a nemzetközi pénzügyi körök elé.

Számításaink szerint az a folyamat, ami egy ilyen jelentõs mértékû járulékcsökkentésre beindulna az országban, mintegy egy-másfél - maximum két - év múlva ugyanazt a járulék-befizetési szintet éri el, mint ahol most vagyunk. Csak eközben a gazdaság jelentõs mértékben fellendül, és minden további lépésünket megkönnyíti, még az olyan típusú nyugdíjreformot is, amit önök itt felvázoltak. Mert a tõkefedezeti rendszert nem általában és elviekben ellenezzük - a Néppárt legalábbis nem -, csak azt a módját, ahogy önök most itt megpróbálják ezt megvalósítani.

Tehát egy elõre megtervezett programban, elõre megtervezett társadalombiztosítási, jelenlegi mértékû tb-járulékkal megtervezett költségvetésre végre kell hajtani a járulékcsökkentést, és ebben meg kell egyeznünk a nemzetközi pénzügyi körökkel. Nem hitelt kell felvenni, képviselõtársaim - csak egy tartalékot a háttérben. Mintegy kétmilliárd dollár kellene ehhez, amit nem is venne fel az ország, csak mindig abban az ütemben, amennyi éppen hiányzik a társadalombiztosítás költségvetésébõl. Ne ítéljenek túl hamar; számolják ki, gondoljanak utána! Hónapról hónapra csökkenõ összegrõl lenne szó, és ez az összeg is csak azért szükséges, hogy biztonságosabb legyen a rendszer.

Gondolják végig képviselõtársaim! Ennek az országnak egyszer abból az ördögi körbõl, amelyik a megszorítás, a pénzkivonás és ugyanannak a pénznek a legkülönfélébb helyekre való áthelyezgetésébõl áll, de közben a munkanélküliség, a restrikció, a visszazuhanó gazdaság egyre nehezebb és nehezebb pénzügyi helyzeteket állít elõ - ebbõl egyszer ki kell törnie. Ha önök nem vesznek egy nagy levegõt, és nem gondolják végig, hogy van-e más út, akkor soha nem fogunk kitörni. Én nagyon kérem önöket, ne legyintsenek!

E mögött a program mögött számítások állnak. Gondolják át! Nekem meggyõzõdésem... - mivel hogy évek óta hallgatom közgazdászaink csodálatos okfejtését, de soha, igazából egyetlen programra nem tudták megmondani, hogy mikor és hogyan fog az igazi felemelkedést eredményezni. A stabilizációról is csak azt hallhatjuk, hogy most stabilizálunk, aztán majd, egyszer, valahogy felemelkedünk. És közben azt látjuk, hogy a fizetési mérleg se olyan szép, mint ahogy azt tervezték; hogy mindeközben a kisvállalkozások száma csökken - nézzék meg a Statisztikai Hivatal adatait -, a foglalkoztatással komoly gondok vannak, a feketegazdaság nõ. És minden feketegazdaság elleni küzdelem, amit önök itt elõadnak, mese mindaddig, amíg a közterhek ilyen mértékûek. A gazdaság egyre jobban nyomódik át a fekete- és szürkegazdaságba.

Képviselõtársaim! Gondolkozzanak el ezen a programon, és számoljanak! Higgyék el, hogy nem illúzió! Ennek az országnak nem 15 év múlva, hanem néhány éven belül van szüksége fellendülésre, tõkére, hitelre. Ha nem ilyen lépést tesznek, hiába a tõkefedezeti rendszer; nem fogja ezt eredményezni. Kérem, gondolkozzanak: van más megoldás! Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage