Kádár Béla Tartalom Elõzõ Következõ

KÁDÁR BÉLA (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az aggályok percei jöttek el, hiszen végül is egy negyedévre pillantunk vissza. Én egy olyan elemre szeretném felhívni a figyelmet, amely a jövõépítés szempontjából mindenképpen nagy jelentõségû. Nevezetesen arra, hogy az elsõ negyedévi bruttó megtakarítások növekedése - igaz, hogy nem nagy mértékben, de - elmarad az átlagos inflációs ráta mögött.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, mit jelent a felemelkedés, a jó lakossági hangulat, a jövõbe vetett bizalom szempontjából a megtakarítások alakulása. Ebben a helyzetben nagyon szerencsétlennek tartom, és ha úgy tetszik, jövõgátló tényezõnek, ha olyan bejelentések hangzanak el, hogy a kormányzat fontolgatja a kamatadó bejelentését, ez bizony egy kedvezõtlen folyamatra ráerõsíthet, amelyet az elõttem szólók is említettek.

(15.10)

Végül is az 1994-ben elkezdõdött megélénkülési folyamat ellaposodását látjuk minden szempontból, de csak a megtakarításoknál, a beruházásoknál, az ipari termelésnél. Erre utalnak a külkereskedelmi mutatószámok. Nincs dráma természetesen - nem szeretnék vészharangot kongatni -, de kedvezõtlen üzenet, ha a magyar import - s ezen belül a gépimport - nem nõ, és nem nõ a nyersanyagimport sem. Erre oda kell figyelni a kormánynak, különösen akkor, amikor reálbércsökkenés következtében a magyar vállalkozók egyre nagyobb mértékben szorulnak ki a belsõ piacról. Erõteljesebb kormányzati odafigyelést javaslok és sürgetek a kedvezõtlen elsõ negyedévi konjunkturális mutatók kezelése érdekében.

Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage