Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Ezzel a napirend elõtti felszólalással kapcsolatban a legfontosabb kérdés számomra az, hogy vajon milyen mérce szerint mondta el Csépe Béla az elõbb elhangzott felszólalását; nem világos számomra, hogy mi az, amit számon kér a kormányzati gazdaságpolitikán. Egy sor olyan adatot, makrogazdasági mutatót mondott el, amelyek bizonyos következtetésekre adnak alkalmat. Persze a dolognak az csak az egyik része, hogy ezeket pontosan illett volna idézni, nem kell mumussal fenyegetni ott, ahol nincs. A 627 millió dolláros fizetésimérleg-hiány is elég sok, de kevesebb, mint a 800 millió, amirõl Csépe Béla beszél. Az egész dolognak csökkenõ tendenciája van, és erre érdemes lett volna felhívni a figyelmet.

Jó lett volna, ha - miközben aggódik azért, hogy a makroegyensúlyi mutatók hogy alakulnak - beszél arról is, hogy hogyan alakul a költségvetés helyzete, az államháztartás helyzete, a fizetési mérleg helyzete; és ugyaneközben nem tesz ezzel ellentétes irányú javaslatokat is, nevezetesen, hogy a kormányzat legyen nagyvonalúbb a bérkiáramlásoknál, sokkal jobban figyeljen oda a társadalmi igényekre, és próbálja meg kielégíteni azokat - mint ahogy ezt Csépe Béla megfogalmazta. Emlékeztetni szeretnék arra is, hogy a költségvetési vitákban a Kereszténydemokrata Néppárttól sosem hallottunk olyan javaslatokat, amelyek kiadáscsökkentést irányoztak volna elõ; mindig csak a kiadásnövelõ javaslatokat hallhattuk.

Szeretném azt is elmondani - ha már értékeljük az elsõ negyedévet -, hogy tessék szíves észrevenni, hogy az ipari termelés december óta újra egyre gyorsuló ütemben nõ; tessék szíves észrevenni, hogy a bruttó megtakarítások - amit hiányolnak - lényegesen magasabbak, mint a költségvetés hiánya, tehát nincs olyan veszély mint pár évvel ezelõtt, hogy belföldi megtakarításokból nem lehet fedezni az államháztartási hiányt; tessék észrevenni, hogy az ipari termelés export értékesítése már 33 százalék, minden korábbit meghaladó mértékû. Tehát tessék szíves nemcsak a rosszat elmondani - ha már szóba hozzák ezeket a kérdéseket -, hanem a jó dolgokról is beszéljünk egyszer.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage