Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A múlt hét csütörtökön a költségvetési bizottság vendége volt Medgyessy Péter pénzügyminiszter úr, és ebbõl az alkalomból egy érdekes szakmai eszmecsere bontakozott ki a bizottsági ülésen belül az államháztartás elsõ negyedévének folyamatairól. Örömmel hallom, hogy képviselõtársaim nyitott füllel ültek ezen a költségvetési bizottsági ülésen, olyannyira, hogy az ügynek ma napirend elõtti folytatása is van.

Engedjék meg, hogy reagáljak néhány dologra, ami talán más kicsengésû itt, a plenáris teremben, mint volt a költségvetési bizottság múlt heti ülésén.

Az egyik: 1996-ra mi nem ígértünk fellendülést. Mi azt ígértük, hogy 1996- ig megpróbáljuk megállítani azt a hanyatlást, amit a gazdasági folyamatokban el kellett hogy szenvedjünk. Ha most az elmúlt évi folyamatokat nézzük, és az idei év elsõ negyedévének adatait, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a pénzügyi stabilitást meg tudtuk teremteni ebben az országban, úgy, hogy gazdasági fellendülés is volt, mindenféle elõzetes prognózisokkal ellentétben. '96-ra semmiféle érzékelhetõ javulást a lakosságnak nem ígértünk. Talán ha figyelték ezzel kapcsolatban a megnyilatkozásainkat, azok úgy szóltak, hogy a lakosság számára is érzékelhetõ módon ezek talán 1998-ban várhatóak.

A kamatadó kérdése. Nem volt ott mindenki a költségvetési bizottság ülésén, ezért emlékeztetõül elmondom: ott a pénzügyminiszter úr kifejtette, hogy a kamatadót a minden évben szokásos számolgatások keretében több munkatárs is felvetette. Egyetlen kormányzati vezetõ sem nyilatkozott felelõsen ennek bevezetésérõl. Ott az ülésen a pénzügyminiszter úr az ezzel kapcsolatos elképzeléseket cáfolta, ezt azóta megtette a miniszterelnök úr is. Ennek ellenére ezt itt most többen úgy vetették fel, mintha a kormányzat ezt tervezné bevezetni, amirõl szó nincs.

Az inflációval kapcsolatban pedig úgy néz ki, hogy tartható 1995 decembere és 1996 decembere között a 20 százalékos átlag. Államtitkár úr már idézte a számokat; az idõ rövidsége miatt erre már utalnék. Mindössze egyetlen gondolat: tavaly az elsõ negyedév után mit mondott volna Csépe Béla, ha most ilyen tragikusan látja a gazdaság helyzetét?

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage