Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Itt valóban elhangzott egy állítás, ami nem igaz, jelesen az, hogy nem akarjuk bevonni az ellenzéki pártokat ennek a kérdésnek a megtárgyalásába. Engedjék meg, hogy emlékeztessek a miniszterelnök úrnak itt, ebben a teremben egy héttel ezelõtt elmondott expozéjára, amelyben azt mondta, hogy ez az ügy össznemzeti ügy, és számít az ellenzéki képviselõk részvételére is. De azt megelõzõen egy héttel én Surján László képviselõtársunk kérdésére válaszoltam, és ugyanezt ismételtem meg. Úgy látszik, nem elég minden héten egyszer megismételni, most ezen a héten is megtesszük, hogy természetesen számítunk arra, hogy a parlament is kiveszi a maga részét.

Már elküldtük a parlament külügyi bizottságának és a parlament európai integrációs bizottságának a kérdõívet. Kérjük az elnököket, hogy juttassák el a képviselõknek, valamint elküldtük az Országgyûlés Külügyi Hivatalához is, ahol más képviselõk is hozzáférhetnek a kérdõívhez.

Ugyanakkor szeretnénk leszögezni azt is, hogy abból indulunk ki, hogy a válaszadás alapvetõen kormányzati feladat és kormányzati felelõsség. Minket fog terhelni a felelõsség mindazokért a válaszokért, amelyeket adunk. Tehát be fogjuk önöket vonni, de a válaszok véglegesítése egy kormányülés keretében fog történni. Ez azonban nem csorbítja a képviselõknek azt a jogát, hogy megvitassák, illetve véleményüket hozzáfûzzék ehhez a kérdõívhez.

Szeretnék itt utalni arra is, amit Szabó Iván úr mondott, és ami nem felel meg a valóságnak, hogy különféle volt tsz-elnökökbõl összeállított csapatok irányítanák ezt a munkát. Én errõl nem tudok, nem tudom, hogy ez milyen információn alapul. Alapvetõen az egyes tárcák hozták létre a tárca munkatársaiból azt a szakmai csapatot, amelyik dolgozik e kérdõív megválaszolásán. Higgye el, képviselõ úr, törekedni fogunk arra, hogy ne kövessük el azt a hibát, amit valamikor a GATT-tárgyalások idején 1992-'93-ban önök elkövettek, tehát ne adjunk olyan információkat, amelyek nem állják meg a helyüket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage