Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaink! Az Új Atlanti Kezdeményezés magyar nemzeti bizottságának prágai kezdeményezése nem hagyható szó nélkül, és a Független Kisgazdapárt mindenképpen szükségesnek tartja ezzel kapcsolatos álláspontja lerögzítését. Mirõl van szó?

Az európai integrációs bizottság elnöke a bizottság felhatalmazása nélkül önálló, a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint káros külpolitikai akcióba kezdett. Felrúgta a külpolitikában eddig megkívánt hatpárti, legújabban hétpártivá alakult konszenzust, amellyel kapcsolatban arra utalnék, hogy épp az Európai Unióba való jelentkezésünk kapcsán megküldött kérdõív kitöltésével kapcsolatban merült fel az elõbb vita.

Az euroatlanti csatlakozás ügye valamennyi parlamenti párt ügye, és a konszenzustól való eltérés a mi megítélésünk szerint a magyar külpolitikai érdekekben jelentõs károsodást okozhat.

A Kisgazdapárt álláspontja szerint az euroatlanti integrációs törekvéseink sikere érdekében feltétlenül indokolt jobb tárgyalási pozíciókat kiharcolni, feltétlenül szükséges lenne következetes tárgyalási stratégiát és taktikát kidolgozni és alkalmazni, hogy a magyar külpolitikai törekvések számára legjobb megállapodás elérése legyen biztosítható.

E tárgyban utalnom kell arra, hogy az euroatlanti integrációs törekvéseket semmiképpen sem biztosíthatja a Cseh Köztársaság gyámkodása a magyar külpolitikai érdekek felett, hiszen õk ellenérdekeltek, és ebbeli véleményüket Klaus miniszterelnök úr és Havel elnök úr is több ízben kifejtette. Így többek között a hat parlamenti párt frakcióvezetõje elõtt rámutatott arra, hogy a Cseh Köztársaság e tekintetben azért haladt külön úton, mert együtthaladása a volt szovjet tömb országaival esetleg félreértésekre adhatna alkalmat a nyugati partnerek részérõl.

A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint erõs és határozott magyar külpolitikára, nem pedig más nemzet gyámkodására van szükség.

Minket még nyomaszt Balladur volt francia köztársasági elnökjelölt kampányának megfontolatlan támogatása. Vajon elkerülte volna a figyelmét az érintetteknek, hogy most a Cseh Köztársaságban kerül sor rövidesen hasonló választási hadjáratra; vajon helyes és szükséges-e, hogy magyar oldalról bármilyen szinten beavatkozzanak ebbe a kampányba, noha egy pillanatig nem kétséges, és itt szeretném lerögzíteni, nehogy valaki félremagyarázza a szavaimat, mi nagyra értékeljük Klaus miniszterelnök úr az eddigi önálló törekvéseket meghatározó cseh külpolitikai törekvéseit, és úgy gondoljuk, hogy adott esetben még bukott magyar miniszterek támogatása sem tudná az õ választási hadjáratát ballasztként érinteni.

(16.00)

A Független Kisgazdapárt álláspontja az ügyben az, hogy a magyar külpolitikának olyan önálló törekvésekkel kell megjelennie a külpolitika színterén, amelyeket semmilyen más kezdeményezés nem kontrakarírozhat, és semmiképpen sem lehet a parlamenti pártok konszenzusát megkerülve, kikerülve vagy azt figyelmen kívül hagyva olyan önálló törekvésekbe kezdeni, amelyek az euroatlanti integrációs törekvéseinket sértik, nem pedig támogatják, amint azt annak kezdeményezõi hiszik.

Ezért kérjük a tisztelt Ház megértõ támogatását. Köszönjük. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage