Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum nevében nem elõször szólalok fel a közoktatás és a felsõoktatás védelmében. S azt kell mondjam, nemcsak az ellenzéki pártok, hanem idõnként a kormánypártok képviselõi is támogatták felszólalásaimat.

Az a példátlan mértékû megtévesztés, ami azonban most a társadalommal szemben folyik a közoktatás és felsõoktatás területén, arra inspirál, hogy ismét felszólaljak és elmondjam: lehetetlen az, hogy a kormány puccsszerûen beterjeszti a közoktatási és a felsõoktatási törvény módosítását. (Zaj a kormányzópártok padsoraiban.) Puccsszerûen, hiszen nem egyeztetett az elmúlt idõszakban sem a közoktatás területén a pedagógusokkal, tehát a szakmai szervezetekkel, nem egyeztetett az iskolafenntartó önkormányzatokkal és az egyházakkal. Természetesen nem egyeztetett ennek következtében a diákokkal és a szülõkkel sem.

Ez a puccs, ami most folyik a közoktatással és a felsõoktatással szemben, egy folyamatos megtévesztés következménye. Hiszen hónapokon keresztül azt hallottuk, nem baj, ha bezárnak iskolák, ha elbocsátják a pedagógusokat, ha csõd elõtt állnak a felsõoktatási intézmények, majd egy törvénymódosítás kerül a parlament elé és az megoldja a kérdést. Azt hiszem, aki végiggondolta és egy picit is beletekintett ebbe a törvénymódosításba, az természetesen teljesen látja, hogy itt bizony szó nincs egyetlenegy kérdés megoldásáról. Szó nincs arról, hogy nem fognak elbocsátani több ezer pedagógust, legfeljebb szeptember helyett majd februárban bocsátják el õket.

Azzal a pikantériával már nem is számolva, hogy valaki, aki életében járt már iskolában, tudja, nem szervezik meg a pedagógusok vagy az iskolák úgy, hogy egy tanév szeptemberben elindul, és februárban egy új tanév indulna meg. Ez még a felsõoktatásban sem igaz.

Tulajdonképpen azt gondolhatnánk, hogy a kormány legalább a kormánypárti képviselõkkel egyeztetett. Azt gondolhatnánk, hiszen kedden elhangzott, hogy a szakszervezet, a kormánypárti szakszervezet megállapodott a kormánnyal. Az már hozzátartozik, hogy csütörtökön elfogadta a kormány a törvénymódosítást, és az már harmadik hozzátartozója ennek a kérdésnek, hogy pénteken nem a módosítást kaptuk meg. Tehát nem tudjuk, hogy a megállapodásban mi történt.

Úgy hiszem, ez a folyamatos megtévesztés még azzal is párosul, hogy a kormány nem is egyeztet önmagával sem. Hiszen 1993-ban Demszky Gábor, az akkori polgármester úr, az akkori házelnöknek egy levelet írt, amelyben közölte, hogy miután öt hónap nem volt elégséges a közoktatási törvény egyeztetésére, a házelnök úr azonnal állítsa le a törvény tárgyalását.

Ha öt hónap nem volt elégséges az akkori polgármesternek, akkor kérdezem, a mostani polgármesternek öt nap elég? Vajon a fõváros, amelynek oktatási bizottsága csütörtökön fogja csak tárgyalni a törvénymódosítást, és még maga a testület nem is tárgyalta, mikor fogja alkalmazni a fõvárosi törvényt, vagyis mikor fog véleményt nyilvánítani.

De nemcsak a fõvárosról van szó, hanem az önkormányzatok tömegérõl is, amelyeket becsapott a kormány. Becsapott, hiszen tömegesen bocsátották el a pedagógusokat. Ezt a két törvénytervezetet úgy nyújtotta be a kormány, hogy egyetlenegy mellékszámítás sincsen, sõt a 13. változat, az elõzõ változat, amelyet ugyan titkosan kezeltek, tartalmazott mellékszámítást. Jelen pillanatban semmiféle társadalmi hatása nincs felmérve sem a közoktatási, sem a felsõoktatási törvény módosításának.

Ezért is kérem képviselõtársaimat, ne járuljanak hozzá ahhoz, hogy úgy tárgyaljunk egy törvényt, egy olyan, az egész ország életét befolyásoló törvényt, amelynek az elõkészítésére összesen 10 munkanap van. Ezalatt a 10 munkanap alatt kellene a szakmai szervezetekkel, a szülõszervezetekkel, az önkormányzatokkal, az egyházakkal, a diákokkal egyeztetni. Ezalatt a 10 nap alatt kellene a társadalmi hatását meghatározni. Ezalatt a 10 nap alatt kellene elvégezni azt a bizottsági munkát, amelynek alapján 28-án nyugodtan kezdhetnénk el tárgyalni ezt a törvényt.

Egyetlenegy mondat: miért kellett ezt a törvényt ilyen sürgõsen beterjeszteni? Miért kellett ilyen puccsszerûen beterjeszteni? Ma reggel Magyar Bálint elmondta a Nap Televízióban: azért kellett, mert különben elúszna. Különben lehet, hogy valóban egy komoly változás lenne a közoktatásban és a felsõoktatásban, de nem egy ilyen visszafejlesztõ, nem egy ilyen tönkretevõ változtatás, hanem egy valódi, igazi fejlesztés. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage