Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tényleg csak nagyon röviden hadd reagáljak ezekre a megjegyzésekre. Azért nehéz a helyzet, hiszen Dobos Krisztina képviselõ asszony tartalmi kérdésekrõl kezd itt vitát. Pedig a parlament elé csak most fog kerülni a közoktatási és felsõoktatási törvénytervezet módosítása, így lesz módunk lefolytatni a vitát ezekrõl a kérdésekrõl.

Az, hogy ez a törvénytervezet puccsszerûen került ide - finoman fogalmazva - egyszerûen nem felel meg az igazságnak. Két éve folyik az elõkészítése a közoktatási és a felsõoktatási törvény módosításának. Három hónapja intenzív munka folyik a Mûvelõdési Minisztériumban, bevonva ebbe az összes érdekképviseletet, önkormányzati szövetségeket, hallgatói önkormányzatokat, rektori konferenciát és így tovább. Ilyen típusú egyeztetés a magyar oktatásügyben nem volt az elmúlt negyvenegynéhány évben - egészen bizonyosan. Lehet, hogy elõtte volt. Azt nem tudom.

Tehát egyszerûen nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy ne lett volna nagyon is aprólékos és komoly egyeztetés a törvénymódosítást megelõzõen.

Az természetesen igaz, hogy maradtak nyitott kérdések, amelyeket majd persze a parlamentnek kell eldöntenie. Ezek közé tartozik például ez a bizonyos februári dátum is, amellyel magam sem értek egyet. S nyilván ennek a vitája itt, a parlamentben le fog folytatódni a következõ idõszakban.

De egyszerûen - hogy mondjam - mind a pedagógus szakma, mind pedig a széles közvélemény súlyos megtévesztése azt állítani, hogy itt - nagyon szigorú menetben - ne lett volna egyeztetés. Csak zárójelben mondom: például a közoktatás érdekegyeztetõ tanácsa, amely hivatalból az egyeztetést folytatja, elfogadta a közoktatási törvény tervezetét. Megintcsak hadd jelezzem, az illetékes rektori tanács és fõiskolai tanács elfogadta azt az elképzelést, azt a törvénytervezetet, amely most a parlament elé kerül.

Tehát egyszerûen valótlan és elfogadhatatlan az az állítás, hogy ne lett volna széles körû szakmai vita ebben a kérdésben. Másról sem szólt az elmúlt idõszak, most már lassan két éve, mint ezeknek a törvénymódosításoknak az elõkészítésérõl. Bárcsak ugyanilyen alapos elõkészítésre került volna sor 1993-ban. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage