Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A javaslatom országgyûlési határozati javaslat formájában kerülne a tisztelt Ház elé, amennyiben képviselõtársaim támogatnák, és nem törvényjavaslatot nyújtottam be. Teszem ezt azért, mert átnézve a törvényt és a hozzákapcsolódó jogszabályokat, nyilvánvaló, hogy ebben a kérdésben a kormánynak van eszköze arra, hogy a gázfogyasztók érdekében lépéseket tegyen.

Két héttel ezelõtt napirend elõtti hozzászólásként már szóltam az ügyrõl. Akkor a kormány részérõl tanácstalanságot, érdektelenséget tapasztaltam. Szeretnék most néhány olyan pontot felidézni önök számára, amelyek azt bizonyítják, hogy valóban a fogyasztói érdekvédelem ma a gázfogyasztók számára nem megoldott.

Törvény rendelkezik arról, a gázszolgáltatásról szóló törvény, hogy a kormánynak milyen rendeleteket kell megalkotnia. Többek között ez a törvény rendezné azt, hogy a jogviszony a fogyasztó és az értékesítõ között milyen legyen. A kormánynak egy rendelettel kellene ezt a kérdést szabályoznia, két év alatt ez a rendelet nem született meg.

Ugyanilyen probléma, hogy ma a gázfogyasztók érdekvédelme a gáz minõsége, mennyisége tekintetében nem megoldott. A gáz fûtõértékét több helyen kell lemérni az országban, ezt ma két-három helyen teszi meg a Mol, gyakorlatilag tehát a gázfogyasztó, ha rosszabb minõségû gázt kap, ugyanannyit fizet érte, mint korábban.

Ugyanilyen probléma, hogy bár a fogyasztók többsége hálózatfejlesztési hozzájárulást fizet a szolgáltató vállalat részére, ezért semmilyen ellentételezést nem kap.

Ezért javaslom, hogy a kormány fontoljon meg egy olyan törvénymódosítást, amely a gázfogyasztó részére vagy részvényben, vagy üzletrészben tenne lehetõvé valamilyen ellentételezést azért a fejlesztési hozzájárulásért, amit befizet.

Összességében tehát úgy látom, hogy a gázfogyasztók kérdésének a rendezése kormányzati döntéseket igényel. Javaslom, hogy tisztelt képviselõtársaim ennek a határozati javaslatnak a támogatásával ennek a lehetõségét teremtsék meg. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage