Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Kérem segítségüket, hogy ezt az országgyûlési határozati javaslatot majd a szavazásnál támogassák, abból az okból, merthogy a magyar mezõgazdaság sanyarú sorsa mellett még nehezebb sorsba, kritikus helyzetbe jutott a magyar állattenyésztés.

Mint határozati javaslatom indoklásában olvasható, ez évben is már négyszer került sor jelentõs táp- és takarmányár-emelkedésre. Az állattenyésztési ágazatokra - a szarvasmarha-tenyésztésre, a sertésztenyésztésre, a juh- és a kisállattenyésztésre, a baromfiratenyésztésre - jellemzõ a magas takarmányár- emelkedés, a tápáremelkedés és az alacsony felvásárlási árak. Nyilván a szociálpolitikával összefügg, hogy a magyar élelmiszer-fogyasztás nõjön, de emlékeztetem a képviselõket: az utolsó 5-6 évben szinte a felére csökkent a tejtermékfogyasztás, a húsfogyasztás.

Egy társadalomnak minimális célkitûzésként maga elé kell tûznie, hogy a tejterméket, kenyeret, húst minden ember megvehesse. A XX. század végén ezt minden társadalomban ki kell tûzni elemi célként. Most Gödöllõn voltunk, a mesterséges megtermékenyítõ állomásnál. Ott is láttuk, tapasztalhattuk, hogy a magyar állattenyésztés, termelésszervezés összeomlott.

A kormányt a képviselõknek, az Országgyûlésnek segítenie kellene, hogy hatvan napon belül - mint a határozati javaslatban is mondom - a kormány dolgozzon ki konkrét intézkedési terveket, elsõsorban a további állatállomány vészes csökkenése megakadályozása miatt, másodsorban azért, hogy a falun élõ emberek nehogy elmeneküljenek, tehát a munkaerõmegtartás miatt, harmadsorban a megfelelõ jövedelemtermelés miatt, hogy az állattenyésztés a mezõgazdaságon belül újra megfelelõ rangra kerülhessen. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage