Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ehhez a ponthoz is módosító indítványt nyújtottunk be, Szabó Iván, Kósa Lajos és jómagam, aminek a lényege az, hogy ezt a pontot hagyjuk ki az országgyûlési határozati javaslatból.

Ennek az indoka az, hogy a határozati javaslathoz mellékelt jelentés tartalmazza azt a levezetést, amelybõl mindez kiderül. Ilyenformán egy önálló jogi életet élõ országgyûlési határozati javaslatban nem tartjuk helyesnek, hogy szerepeljen egy ilyen megállapítás, amely utal arra, hogy "...egy eljárás közben született végrehajthatatlan megállapodás kivételével."

A vizsgálóbizottságnak ez volt az egyik legfontosabb megállapítása, amelyet egyhangúlag az egész bizottság elfogadott. Abban végsõ soron vita nem volt, hogy volt a titkos kormányhatározat után egy decemberi pénzügyminisztériumi megállapodás, amelyet nem lehetett végrehajtani. Ezt februárban korrigálták, s a korrekció után állt be az a helyzet, hogy végsõ formájában megfelelt a hatályos jogszabályoknak. Azt azért elég súlyos problémának tartjuk, hogy decembertõl februárig egy olyan megállapodás volt, amit nem lehet végrehajtani.

(17.40)

Tehát ha egyszer a bizottságot felhatalmazta a parlament, hogy vizsgálja meg ennek az eljárásnak a menetét, attól nem tekinthettünk el, hogy ezt is így megállapítsuk. Azonban ennek az ilyenformán való szerepeltetése tulajdonképpen félrevezetõ, mert a mondatnak a kicsengése az, hogy megfelelt a jogszabályoknak és a kormányhatározatoknak. Akkor egy ideig nem felelt meg, és ez elég súlyos eljárásbeli hiba volt. Úgy gondoljuk, az Országgyûlést nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy egy ilyen határozati javaslatot fogadjon el, hanem - a mi véleményünk, felfogásunk szerint - ott van a jelentés, abban ez le van írva részletesen, tehát aki erre így kiváncsi, hogy tulajdonképpen mi is történt ezen a téren, azt a jelentés eligazítja. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage