Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ehhez a ponthoz is nyújtottunk be módosító indítványt: Szabó Iván, Kósa Lajos és jómagam. Ehhez a ponthoz azonban késõbb egy kapcsolódó módosító indítványt nyújtottunk be, amelyet most képviselek. Ezt Szabó Ivánnal közösen nyújtottuk be.

Ennek a pontnak óriási szakmai vitája volt már itt az általános vita során, amelynek az volt a témája, hogy végül is történt-e itt törvénysértés. Nos, az értékpapírtörvény megsértése nem volt vita tárgya, hiszen emiatt már el is marasztalták a Budapest Bankot.

A számviteli törvény megsértése annál nagyobb vihart váltott ki, hogy ezt a megállapítást megteheti-e az Országgyûlés. Mert itt tulajdonképpen szakmai problémáról van szó.

Az ÁPV Rt. és a Budapest Bank között végül is létrejött a végrehajtható szerzõdés -, mert a PM és a Budapest Bank között nem volt végrehajtható a szerzõdés, mint ahogy elõbb mondottam. Tehát itt létrejött a végrehajtható szerzõdés, és a könyvelés a Budapest Banknál úgy történt, hogy még annak az évnek a végén - tehát 1994-rõl van szó -, 1994 decemberében ezt lekönyvelték. Természetes, hogy az ÁPV Rt. ezt késõbb könyvelte, hiszen õ késõbb lépett be ebbe az egész akcióba.

Ebben a bizottság olyan problémát látott, hogy itt akkor valamiképpen megsérült a számviteli törvény, hiszen ez a kettõ így nem állhat meg az alapelvek alapján.

Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a bizottság nem jutott el odáig, hogy most expressis verbis kimondja, a számviteli törvénynek mely pontját sértették meg, és végül is nem tudott állást foglalni abban a szakmai vitában, hogy hol történt a helytelen könyvelés.

Tehát erre való tekintettel úgy gondoltuk ebben a kapcsolódó módosító indítványban, hogy olyan módon szerepeljen akkor az országgyûlési határozati javaslatban ez a tétel, hogy ezt valóban megállapítja majd a parlament, hogy az értékpapírtörvényt megsértették, azonban a számviteli törvénnyel kapcsolatban az a módosított szövegjavaslatunk, hogy "Az Országgyûlés felkéri a kormányt a számviteli törvény felülvizsgálatára, hogy a jövõben ne fordulhasson elõ vitatható jogértelmezés azonos esemény kétfajta könyvelése során".

Tehát lényegében ebben az esetben az Országgyûlés átutalná a kormány hatáskörébe, hogy a számviteli törvényt ebbõl a szempontból vizsgálja felül, mert a bizottság odáig jutott el, hogy itt problémát lát. Az országgyûlési határozati javaslatban véleményünk szerint ez jelenthet meg. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage