Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Igen tisztelt Ház! Szabó Iván, Kósa Lajos és jómagam ehhez a ponthoz is módosító indítványt nyújtottunk be. Ennek a pontnak a lényege az, hogy a bizottság tulajdonképpen - túlmenõen a konkrét ügyön - szükségesnek tartotta, hogy ha már foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, országgyûlési határozati javaslat formájában jelenjék meg az, hogy az egész közigazgatásban történjen lépés az egységes dokumentáltság és ügyirat-kezelési rend szempontjából. Ezt a bizottság szükségesnek tartotta.

Ugyanakkor a konkrét ügyben pedig, s ez a módosító javaslatunknak a lényege, úgy gondoljuk, hogy a kormányt az Országgyûlés mindenképpen fel kell hogy szólítsa arra, hogyha így megtörtént ebben a konkrét ügyben ez az ilyenfajta probléma, akkor a felelõsséget állapítsa meg. Ez egy közös ellenzéki vélemény volt, ennek adtunk hangot.

Nos, mi úgy gondoljuk, hogy azért ezt nem lehet annyira elbagatellizálni, mint ahogy itt az általános vitában ez megtörtént, mert elhangzott, hogy itt mindössze csak arról van szó, hogy valaki elfelejtett valamit iktatni, ez nem egy olyan nagy dolog, hogy akkor országgyûlési határozati javaslatban egy ilyenfajta megállapítás legyen.

A mi véleményünk az, hogy azért itt mégiscsak 12 milliárd forint értékû értékpapírról van szó, akkor is, ha nem készpénzrõl beszélünk, nem költségvetési tételrõl beszélünk, és azért ennek az ügynek a kezelése semmiképpen nem volt megfelelõ ebben az eljárásban. Ezzel csak az van szinkronban, hogy akkor az Országgyûlés fölveti a kormány felé, hogy állapítsa meg a felelõsséget. Az már természetesen a kormány dolga, hogy itt ebben a körben munkajogilag egyáltalán milyen felelõsség állapítható meg. De úgy véljük, hogy az Országgyûlés, a parlament tekintélyét is megõrzi akkor, hogyha elfogadja a módosító javaslatunkat, mert még egyszer hangsúlyozom: 12 milliárd forintos értékû értékpapírról van szó. Amennyiben ennek a kezelése, illetõleg az egész ügynek a lebonyolítása terén ez a probléma, ami már ismeretes mindenki elõtt, elõfordult, akkor ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a felelõsséget állapítsák meg. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage