Puch László Tartalom Elõzõ Következõ

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Egy-két dologra szeretnék reagálni az itt elhangzottakban, mert azt gondolom, hogy nem maradhat szó nélkül. Általában a bizottság valóban egyetértett abban, hogy a kormánynak át kell tekintenie az ügyiratkezelés szabályzatát, részben a Pénzügyminisztériumnál, de azon túlmenõen is, hisz a Számvevõszék jelentésében többször megállapítást nyert, hogy korszerûtlen, hisz ebben az adott esetben is 1972-es ügyiratkezelés-szabályzat szerint mûködött a rendszer, és én azt hiszem, hogy teljesen megfelel a határozati javaslatban elõterjesztett anyagunk ennek az elképzelésnek.

Az abszolúte nem valós, hogy itt 12 milliárd forint értékpapír kezelése nem lett volna ledokumentálva. Nem lett ledokumentálva két darab: egy megállapodás és egy szerzõdés, ami azzal kapcsolatban született, hogy a 12 milliárd értékû értékpapír hogyan kerül át a bankhoz, és hogy oldódik meg az a probléma, amire a kormány határozatot hozott, és amit december 31-ig meg kellett oldani. Azon túlmenõen minden dokumentumot a Számvevõszék egységesen, egy helyen, nem szétszórtan megtalált az üggyel kapcsolatosan, és abszolúte nem állapítható az meg, hogy itt teljes rendetlenség volt, úgy kellett összevadászni a papírokat. Itt minden papír egy gyûjtõdossziéban az üggyel kapcsolatosan megvolt, és ezzel kapcsolatosan a Számvevõszék nem is tett külön észrevételt.

Az sem felel meg a valóságnak, hogy itt szóbani megállapodásokat a konkrét ügyben, mondjuk, nem dokumentáltak. Az ügy folyamatában történtek tárgyalások, amirõl nem készültek jegyzõkönyvek, de azt gondolom, hogy teljesen normális, ha egy munkaanyagban, egy munkamegbeszélésen nem mindenrõl készítenek jegyzõkönyvet a résztvevõk, hanem igenis a végén, amikor bármilyen döntés született, azt jegyzõkönyvben vagy valamilyen leírt papíron megtalálja mindenki abban az ügyben, aki ebben kutakodott vagy eljárt.

Tehát én azt gondolom, hogy továbbra is az a valós kép ebben az ügyben, hogy az iktatás két esetben valóban nem történt meg, de ez nem vezethet olyan általános következtetésre, hogy a 12 milliárdról nincs nyilvántartás, hogy itt 12 milliárddal bármit lehetett volna tenni, és az sem valós, hogy itt bármilyen dokumentum ennek következtében nem került volna elõ. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage