Bársony András Tartalom Elõzõ Következõ

BÁRSONY ANDRÁS, a külügyi bizottság alelnöke: Köszönöm a szót, elnök asszony. Elõször is: elég furcsa mûfaja van ennek a délelõtti vitának, hogy valaki reagál a napirend elõttire, miközben nem volt bent, amikor a felszólalás elsõ része elhangzott. Ebbõl fakad az, hogy nem arra reagál, hanem a késõbbire.

Ami pedig a Lányi képviselõ úr felszólalását illeti: úgy gondolom, hogy a Benes-dekrétumokról általában kár újra "hitvitát" kezdeményezni ebben a parlamentben, hiszen nagy részük a szlovák törvényhozás által már korábban hatályon kívül lett helyezve. Van néhány, amely még ma is hatályban van, azonban máig ható jogkövetkezménye már nincs, az eredeti állapotot visszaállítani pedig meglehetõsen nehéz - ezt képviselõtársaim pontosan tudják a saját parlamenti gyakorlatukból.

Van azonban egy ennél fontosabb ügy, és úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben szót kell emelni ebben a Házban is. Teljesen nyilvánvaló az idézett Benes-dekrétum rasszista volta - az Európa Tanács határozata ebben az értelemben egyértelmû. Nemzetközi jogi eszközök vannak tehát Szlovákia tagfelvételét követõen, most folyó monitorizálás, ellenõrzés során, hogy ennek a határozatnak a végrehajtását Szlovákia kormányától és parlamentjétõl az Európa Tanács számon kérje. Azt azonban el kell mondani: ha képviselõtársaim ily mértékben aggódnak a Benes-dekrétumok mai érvényessége miatt, oly gyümölcsözõ pártkapcsolataikban nyilván el fogják tudni érni, hogy szlovákiai testvérpártjaik a Szlovák Nemzeti Tanácsban ilyen értelmû határozati javaslatot terjesszenek elõ, és a Szlovák Nemzeti Tanács ennek nyomán - majd az õ elképzeléseiknek megfelelõen - nyilvánvalóan hanyatt-homlok annullálni fogja. Hozzá kell tennem, hogy a magyar koalíció megpróbált egy ilyen nyilatkozattervezetet ezelõtt öt évvel a csehszlovák parlamentben érvényesíteni, ez azonban nem sikerült annak idején. Ez egy sajnálatos tény. Úgy gondoljuk, hogy a kormány szándékai e tekintetben világosak, és ezt megerõsítette február 21-én a pozsonyi külügyminisztériumba beküldött magyar nagykövet is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage