Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Mindenekelõtt teljes súlyunkkal... (Derültség, moraj a bal oldalon.).., már amennyi van, támogatjuk Semjén Zsolt javaslatát. Ugyanis fontosnak érezzük ezt minden mosolygás ellenére; itt egy olyan kérdésrõl van szó, amely felett nem vonhatunk vállat. Nagyon gyakori az, hogy bagatellizáljuk vagy bagatellizálják ezt a kérdést, különösen a tájékoztatási eszközökben. Ezért rendkívül fontosnak érzem Semjén Zsolt javaslatát. Gondoljunk csak arra, hogy már a Bokros-csomag bevezetése idején jeleztük azt, hogy az anya lelkiismereti szabadságát, amely megnyilvánul a gyermekvállalásban, súlyos mértékben befolyásolja majd az a tény, ha a feltételeket szûkítjük, hiszen ez olyan helyzet, amin rontani nagyon könnyû, javítani pedig csak nagyon lelkiismeretes és nagyon aprólékos munkával lehet.

Gondoljunk csak arra, hogy 1995-höz viszonyítva 1996-ban azonos idõszakban az elsõ negyedévben 3 százalékkal nõtt az abortuszok száma. Én azt hiszem, hogy ha lehet is azt mondani, hogy ez egy rövid idõszak jelzése, félek attól, hogy ha a helyzet lényegileg és a szabályozások nem változnak, akkor a gyes-, gyedváltozások következtében, valamint a lakásviszonyaink következtében nyilvánvalóan ez a helyzet nem javulni, hanem ez a tendencia fokozódni fog.

Zárásul hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy az a kórház, amit meg akartak szüntetni még nemrégiben is a fõvárosban, a Schöpf-Merei Kórház, beindított egy olyan szolgáltatást, amely a nem vállalt csecsemõk megmentését és korai örökbeadását szolgálja. Azt hiszem, mindannyiunk érdeke, hogy ezt a példamutató kezdeményezést minél több helyen vállalják fel.

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage