Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Kedves Képviselõtársaim! Bár a kamatadó volt a címe a napirend elõtti hozzászólásnak, valójában az volt a tartalma a Varga Mihály képviselõtársam által elmondott beszédnek, hogy a kormány gazdaságpolitikája kiszámíthatatlan.

Nos, tisztelt képviselõtársaim, én úgy gondolom, azt, hogy egy kormány gazdaságpolitikája kiszámítható-e vagy sem, elsõsorban az üzleti körök magatartásán lehet lemérni. Ez az a szféra, amely a legérzékenyebben reagál minden bizonytalansági tényezõre. Ezzel összefüggésben két rövid tényt szeretnék csak kiemelni.

Az egyik: minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a mûködõ tõke áramlik az országba. Olyannyira, hogy tavaly soha nem látott privatizációs bevételre tett szert a költségvetés, és olyannyira, hogy Közép-Kelet-Európában Magyarország az, ahova a mûködõ tõke elsõsorban áramlik. Sajnálom, hogy ez a listavezetõ hely is kevés volt ahhoz, hogy Lányi Zsolt képviselõtársam e tényt észrevegye.

A másik: talán képviselõtársaim emlékeznek rá, az elmúlt hetekben, hónapokban több befektetõi minõsítõintézet értékelése is napvilágot látott. Most ezek a minõsítõintézetek is egyre magasabb befektetõi besorolást adtak Magyarországnak. Ez is azt jelzi, hogy az üzleti körök bíznak a magyar kormány gazdaságpolikájában, és azt kiszámíthatónak tartják.

Végül egy mondat a kamatadóról:

Mindenféle találgatások kaptak lábra ezzel összefüggésben. Én azon a véleményen vagyok, hogy egy adónemet nem lehet összefüggéseibõl kiragadva külön-külön tárgyalni. Erre a kérdésre az adóreform keretében kell visszatérni akkor, amikor a nagy szociális ellátórendszerek reformján, ezen belül elsõsorban az egészségügy és a nyugdíjreform kérdésén már túlvagyunk. Ezek után az államháztartással összefüggésben egy adóreform keretében kell arra visszatérni, hogy mely adófajta kívánatos és mely nem.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(9.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage