Tamássy István Tartalom Elõzõ Következõ

TAMÁSSY ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A környezetvédelmi bizottság - mint nem kijelölt bizottság - 1996. április 3-ai ülésén a tervezõ és szakértõ mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló törvényjavaslatot megvitatta. Ezt megelõzõen a törvényjavaslatot a környezetvédelmi bizottság építési és infrastrukturális albizottsága többször megtárgyalta, és támogató szakvéleménnyel terjesztette a fõbizottság elé.

A környezetvédelmi bizottság az elõterjesztést idõszerûnek, szükségesnek és indokoltnak tartja, azzal a kiegészítõ megjegyzéssel, hogy a szakmai igényeket és elvárásokat figyelembe véve a törvénytervezet vitája erõs késésben van.

A törvényjavaslat összhangja az alkotmánnyal és a kapcsolódó törvényekkel - elsõsorban a kamarákról szólókkal és a versenytörvénnyel - megfelelõ. Rendelkezései a nemzetközi gyakorlattal összhangban állnak, mert az Európai Unió építészeti szerve, az ACE - Arhitect's Council of Europe - a bizottsághoz eljuttatott támogató levelében is megerõsítette.

Felhívjuk a figyelmet arra a tényre, hogy a két kamara együttesen több mint huszonegy eltérõ szakterületet fog össze. E területek szakmai társadalmi szervezetei - úgymint a Magyar Építészek Szövetsége, a Mérnökegylet, a Magyar Urbanisztikai Társaság és az Építéstudományi Egyesület -, valamint a kamarák viszonyát vizsgálni, illetve tisztázni célszerû. A törvényjavaslat jogszabály- szerkesztési és nyelvtani szempontból kiérlelt, jól megoldott.

Összefoglalva: a bizottság a törvényjavaslat parlamenti beterjesztését szükségesnek tartja, tartalmilag és szerkezetileg azzal egyetért, általános vitára alkalmasnak tartja, egyben kéri az Országgyûlést, hogy a törvényjavaslatot vitassa meg és fogadja el.

A bizottság ajánlását egyhangúlag hozta meg. Köszönöm. (Taps.)

(10.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage