Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Kedves Képviselõtársaim! Való igaz: összességében 3,6 millió tojásra adtak be igényt, mely szerint importbehozatalra kerülne sor, megjelölve azt a számla szerinti vételárat, amirõl ön is beszélt. Ezzel szemben az az információs rendszer, amelyet 1995- ben hatályba léptettünk, mûködik, a pótvám kivetésére sor került. Olyan jellegû aggodalomra nincs ok, amely a magyar tojáspiacon egy dömping, alulértékelt, és talán minõségében sem megfelelõ áruval számolna.

Egyebekben a magyar tojásfogyasztás összességében 3,8 milliárd darab. Ehhez képest az elõbb említett szám nem jelentett komolyabb befolyást a piacon. Természetesen arra már 1995 óta nincsen mód, hogy importtilalmat rendeljünk el. Ez a VTO-val megkötött megállapodásunkkal ellentétes lenne. 1994-ben valóban mûködött még - de akkor nem mi voltunk kormányon - egy olyan szabályozás, amely megengedte apportként a tojás beszállítását, jóllehet arra importtilalom volt, és 99 millió tojás érkezett abban az évben az országba illegálisan. Ezt a rendszert fölszámoltuk, a védõvámok kellõ garanciát nyújtanak arra, hogy a rendszer mûködõképes legyen. Az természetesen nem zárható ki, hogy az ellenõrzésben vagy az adminisztrációban, akár a vám-, akár a pénzügyminisztériumi adóellenõrzés vonalát ne lehessen kijátszani.

Azonban ebben az esetben is kérem a tisztelt képviselõ úr és valamennyiük segítségét. Ha ilyen esetrõl konkrétan tudnak, hogy a jogszabályok kijátszására próbálnának meg egyes importõrök illetéktelen haszonszerzés eredményére játszani, akkor azt jelezzék felénk, és a megfelelõ intézkedéseket meg fogjuk tenni.

Még egyszer: a 3 millió, kilátásba helyezett behozatalra már a pótvámi elírások mûködnek, és a számla szerinti érték, valamint a pótvám nem fogja a belsõ termelõk termelési költségeit veszélyeztetni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage