Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Államtitkár Asszony! Képviselõtársak! Pálköve egyik nyaralójának tulajdonosa pár hónappal ezelõtt tanulmánytervet nyújtott be a közigazgatásilag illetékes Kõvágóörs önkormányzatához sporthajó- és oktatóközpont létesítésének engedélyezése céljából. A terv és a mellékletét képezõ látványterv szerint a Balaton vízfelülete fölé cölöpökre lehetne építeni egy háromszintes szállodát, valamint földszintes bungalókat, éttermet kiszolgáló- és raktárhelyiségekkel együtt; vitorlásközponthoz kapcsolódó vitorlástárolót, valamint hajójavító mûhelyt, továbbá napi 2-300 vendéget befogadó létesítményt, továbbá 50-60 vitorlást kiszolgáló kikötõt is.

A terv megvalósítása esetén közel egy kilométeres hosszúságban mintegy huszonkétezer négyzetmétert, azaz két hektárt építenének be a víz felett, kiirtva természetesen a vízi állatok életterét és életfeltételét biztosító nádasokat is. A terv hiányos, nem tartalmazza a szennyvízelvezetés, a szemétszállítás, valamint a veszélyes hulladékok kezelése megoldásának módját sem. Közismert, hogy a Balaton térségében szálláshelyeket, szállodákat építeni csak az elõbbi feltételek elõzetes engedélyezésével lehet a jelenlegi elõírások szerint. Elõbbiek mellett egy jelentõs nagyságrendû autóparkoló biztosítására sincs hely. A terveket benyújtották, és az azokkal kapcsolatos felülvizsgálatokat az érdekelt szakhatóságok részérõl folyamatosan intézik.

Az érdekelt engedélyezõ hatóságok eddig kialakított véleménye röviden a következõkben foglalható össze:

a) Kõvágóörs önkormányzata szerint a terv túlzott méretû, elpusztítja a nádast, a szennyvízelvezetés megoldatlan, a regionális gerincvezeték még nem készült el, a védõgátak is aggályosak. Az épülettömeg és a férõhelyek száma is túlzott.

b) A Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelõség igazgatója magánemberként nem ellenzi a Yacht Club tervét, a tervet ellenzõk fellebbviteli jogát sem kifogásolhatja, hiszen ha a szomszédok megadják az engedélyt, akkor az engedélyt ki kell adni. Tekintettel arra, hogy szomszéd nincs, nem ragozom tovább a kérdést.

c) A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kijelentette: tud a tervrõl, de a neki bemutatott terv alkalmatlan a biológiai, víz- és környezetvédelmi szempontból történõ elbírálásra.

Az elõbbi véleményekre azért mutattam rá, hogy érzékeltessem: hogyan történik a jelenleg érvényes jogszabályok végrehajtása, és milyen veszélyeket rejt magában a terv elfogadása.

Kérdezem az államtitkár asszonyt: a) áttekintette-e a Balaton minden irányú védelmével és fejlesztésével kapcsolatos elõírások teljességét, szakszerûségét, hatékonyságát, valamint végrehajtását, és mindezeket megfelelõnek tartják-e.

b) A jelenlegi szabályozási helyzet... (Közbeszólások: Idõ! - Az elnök poharát megkocogtatva figyelmezteti az idõ leteltére.)... átfogó értékelése alapján tervezi-e a minisztérium, hogy a Balaton védelme és tervszerû fejlesztése... (Közbeszólások: Házszabály! Lejárt az idõ régen. - Zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage