Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Az Országos Atomenergia Bizottság kezdeményezésére az érintett minisztériumok részvételével országos program jött létre a paksi atomerõmû kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékainak elhelyezésére. A program a biztonsági kérdések mellett kiemelt figyelmet fordít a lakosság tájékoztatására, tehát arra a kérdésre, amelyrõl a képviselõ úr itt szólt.

Az országos vizsgálatok alapelvei szerint a tervezett hulladéktároló telephelyének kijelölésére - de még a helyszíni kutatások megkezdésére is - csak az érintett terület lakosságának egyetértésével kerülhet sor. A hulladéktároló telephelyének kiválasztására irányuló elõzetes vizsgálatok eredményei alapján alkalmasnak mutatkozó területeken lévõ több mint kétszáz település önkormányzatát az elmúlt évben levélben keresték meg. A lakossági befogadási szándékot mutató körülbelül harminc település közül a létesítés szempontjából legkedvezõbb településeket választották ki, és elsõ lépésként három helyen megindultak a kutatófúrások.

Az országos program keretében folyó munkálatok széles körû nyilvánosságot kaptak. Eddig négy sajtótájékoztatót tartottak az ügyrõl; az országos médiában megjelent híradásokon túl a megyei napilap, a Tolna Megyei Népújság is rendszeresen foglalkozott a tároló létesítésével; a program szakemberei rendszeres kapcsolatot tartottak az érintett települések lakosságával; az írásos tájékoztatók, a lakossági és önkormányzati vélemények és kérdések megválaszolása mellett eddig negyven falugyûlést szerveztek, és ez év februárjában a Tolna Megyei Közgyûlés is megtárgyalta és elfogadta az országos program végrehajtásáról készült tájékoztatót.

A hulladéktároló a folyamatban lévõ vizsgálatok eredményei alapján kiválasztott legalkalmasabb telephelyen épül majd meg - amelyik egyelõre nincs kiválasztva. A létesítéshez szükséges hatósági engedélyezési eljárás során környezeti hatásvizsgálat is készül, és az érintett települések bevonásával lakossági közmeghallgatásra kerül sor.

Az országos program vezetése készséggel áll a képviselõ úr rendelkezésére a hulladéktárolóval kapcsolatos esetleges további kérdések és lakossági megkeresések megválaszolásával. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage