Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Kedves Képviselõ Asszony! Az az információs rendszer, amelyet a KSH szolgáltat, csupán önmagában kevés. Az az információs rendszer mûködik hatékonyan és jól, amelyet maguk az érintettek - közösen, együtt, a teljes vertikum igénybevételével - hoznak létre és szerveznek meg.

Már számtalan kísérletet tettünk arra, hogy az agrárkamarák és a terméktanácsok ez irányú szerepkörét bõvíthessük, és ehhez állami támogatást is nyújtottunk. A terméktanácsok az elõzõ évben több mint 300 millió forintot kaptak - éppen az információs rendszer kiépítésére -, míg az agrárkamara 80 millió forintot, és ehhez 600 millió forintot a gazdajegyzõi hálózat további fenntartása érdekében.

Ön a kérdésében megfogalmazta a választ; valóban, el kell jutnunk odáig, hogy a termelõk fölismerjék azt, hogy jó minõségû áruval, megfelelõ kvótával és megfelelõ színvonalú értékesítéssel tudnak a piacon létjogosultságot szerezni. Emlékezzünk vissza: az elõzõ évben 185-190 forint volt kilónként a sertéshús ára, még akkor is, ha jó része nem volt minõsíthetõ. 19 ezer forintos támogatást adtunk anyakocánként, hogy váltsanak minõséget.

(16.30)

Kértünk és könyörögtünk. Mindenki arra hivatkozott, hogy a jelenlegi piaci viszonyok közepette a gyengébb minõségû sertés is jó haszonnal értékesíthetõ. Most itt vagyunk, hogy a minõsítés nélküli sertés még a garantált árba sem fér bele, és nem is fog beleférni, mert garantált árat csak minõsített sertéshez hirdetünk, és ez komoly veszteséget okoz a termelõknek.

Én itt hívom fel mindenkinek a figyelmét arra, hogy ha fõhivatásszerûen mezõgazdasági termeléssel kíván foglalkozni, akkor igenis legyen kamarai tag, vegye igénybe ennek a szolgáltatási rendszerét, s a terméktanácson keresztül törekedjen arra, hogy önmérséklettel és fejlesztéssel piacképes árut teremtsen, és annak a piacra juttatását szervezett keretekben végezze.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage