Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében szeretném a szavazatunkat indokolni, annál is inkább, mert néhány olyan dolgot szeretnék tisztelt képviselõtársaim elõtt elmondani, amit jobban szerettem volna, hogyha a parlamenti szavazást követõen nem kell elmondani.

Egy olyan törvénytervezetet fogadott most el a parlament, amelyben a legnagyobb erõfeszítés ellenére sem sikerült azt a konszenzust megteremteni, amely a Magyar Köztársaság biztonsága, a Magyar Köztársaság védelme szempontjából, a haderõ teljes átalakítása szempontjából - és nem utolsósorban az euroatlanti integrációhoz való csatlakozásra felkészülés kapcsán - mindenféleképpen szükséges lett volna.

A koncepció kimunkálása során, majd a törvény különbözõ módosító indítványainak beadása kapcsán, a bizottsági vitákban és a parlamenti részletes vitában éppúgy, mint az általános vitában széles körû társadalmi konszenzust kerestünk. Úgy gondoltuk, önmagában az a tény, hogy e törvény létezik és egy törvényerejû rendelet 25 éves fennállását szünteti meg, kétségkívül óriási, nagy eredmény. Ugyanakkor úgy éreztük, itt az a pillanat, amikor a politikának felelõsségteljesen, hosszabb távra kell törvényt elfogadni, amely stabilizálja azt, ami a fegyveres erõknél a leglényegesebb: ez pedig a hivatásos állomány olyan helyzete romlásának megállítása, mint ahogy önök - mindkét koalíciós partner - a kormányprogramban meghirdették.

Ennek megfelelõen tettük meg javaslatainkat. Ennek megfelelõen kértük képviselõtársainkat annál a leglényegesebb kérdésnél, amely bizonyos mértékig a politikai jogok indokolatlan korlátozását, az illetményekkel és a rendfokozattal összefüggõ dolgokat, valamint azt a réteget érinti, amely a végrehajtói szinten leginkább érintett, hogy adjuk meg a lehetõséget, és 1997. január 1-jével a követelmények teljesítésének mindkét oldala - amikor követelünk és adunk - együtt valósuljon meg. Sajnos, ez nem sikerült. Ezért szavaztunk nemmel, és most már csak egyet tehetünk:

A Népszabadság mai számában megjelent egy írás "Egyezség lesz-e a hivatásos állomány és a kormány között?" címmel, amely arról szól, hogy most már a szakszervezetek próbálnak egyezkedni. Mi ehhez sikert kívánunk, mert a biztonság szempontjából nélkülözhetetlennek tartjuk, hogy ez a törvényjavaslat, amely itt elmaradt, másutt megvalósuljon.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage