Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum képviselõi nem szavazták meg ezt a törvénytervezetet. Nem szavazták meg, nem szavazhatták meg, mert hatásai miatt súlyos problémák merülhetnek föl.

Ma Magyarországon a legnagyobb probléma a honvédelemmel, illetve általában a fegyveres szervekkel, rendvédelmi szervekkel kapcsolatban a megtartó erõ hiánya. Tömegesen, ezrével hagyják el a honvédséget, a rendõrséget, a határõrséget, a nemzetbiztonsági szolgálatokat azok az emberek, akikre a legnagyobb szükség lenne: azok, akik a közepét, az erejét képezik ezeknek a szerveknek, azok, akiknek konvertálható tudása van. Ennek a törvénynek kellett volna választ adni erre a kihívásra - ezt a választ nem tudta megadni. Nem tudta megadni, mert a követelményeket, az elvárásokat egybõl érvényesíti, ugyanakkor az ellentételezéssel adós marad. Azzal, hogy 1999. január 1-jére halasztja a bértábla életbe léptetését, igenis adós marad. És itt egy nagyon komoly politikai kérdésrõl van szó. Félre ne értse senki: nem pártpolitikai kérdésrõl, hanem általában politikai kérdésrõl van szó, már akkor, amikor a katonák úgy gyûjtenek aláírást - nyíltan, aláírásukkal, beosztásukkal, címükkel, rendfokozatukkal -, hogy olyan megfogalmazást használnak: "követeljük". Kérek mindenkit, aki civil ebben a teremben, hogy emelje fel a fejét, és hallja meg: mit jelent az, amikor a katonák olyan aláírásokat gyûjtenek, hogy követelnek valamit! Mit jelent ez a mai magyar demokráciában? Példa nélkül helyzet!

Erre a kérdésre nem tudott választ adni ez a törvénytervezet.

Különösen visszatetszõ ebben a helyzetben a kormány legutóbbi indítványa, ami az elmúlt napokban látott napvilágot, aminek kapcsán bértárgyalást, alkut ajánlott a hadsereg, a rendõrség és más érdekvédelmek számára. Azt az alkut ajánlja a következõ három évre, amit itt kellett volna megfogalmazni, ebben a törvénytervezetben. Ott ülnek fönt az érdekvédelmi szervezetek képviselõi, akik pontosan tudják azt, hogy mit hihetnek ezek után ezzel az alkuval kapcsolatban.

(17.40)

Azt hihetik, hogy annyi fog ebbõl megvalósulni, mint a kormány minden eddigi ígéretébõl, a más szférákon, más területeken adott ígéretébõl - nagyon kevés valósult meg az elmúlt években. Ez nagyon súlyos probléma.

Én úgy gondolom, hogy egyértelmûen indokolja a megfontolásunkat az, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselõi végül is miért szavaztak nemmel ezzel a törvénnyel kapcsolatban. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage