Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Néppárt állásfoglalásának kialakításánál két ellentétes hatású szempontra volt figyelemmel. Egyrészt kétségtelen tény, hogy a közszolgálat körében a köztisztviselõi és közalkalmazotti törvényt követõen végre megszületett az Országgyûlésben a fegyveres erõk hivatásos állományának szolgálati viszonyát szabályozó törvény, és ezzel a parlament egy adósságot teljesített. A jogállam ebben a körben tulajdonképpen ezzel vált teljessé. Ehhez hozzátehetném, hogy az eredetileg számos hiányossággal rendelkezõ törvényjavaslatot az országgyûlési vita során sikerült jelentõsen javítani, ennek során az ellenzék számos módosító indítványát elfogadta a parlament, közöttük a Magyar Demokrata Néppárt javaslatait is akceptálta bizonyos körben.

Azonban - és ez a dolog másik oldala - a leglényegesebb vonatkozásban az Országgyûlés kormánytöbbsége nem fogadta el a Magyar Demokrata Néppárt egyébként számos más képviselõcsoporthoz tartozó képviselõvel egybehangzóan tett javaslatát. Nevezetesen azt a javaslatot, hogy a biztonságos elõmenetelt biztosító bértábla már a következõ év január 1-jétõl hatályba lépjen. Így a helyzet a törvény elfogadását követõen az, hogy csak 1999. január 1-jén lép életbe ez a bértábla. Ha az elõzõ felszólalók elsõsorban a honvédség vonatkozásában emelték ki ennek a súlyos következményét, én hadd hivatkozzam fokozott súllyal arra, ami a rendvédelmi szervek állományába tartozókra, a rendõrökre, a határõrökre, a polgári védelem, a tûzoltóság kötelékébe, illetve a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokhoz tartozók körében jelent ez a rendelkezés. Továbbra sincs megnyugtató elõmenetel biztosítva, és a jelenlegi közbiztonsági helyzetben ez tragikus következményekkel járhat, tisztelt Országgyûlés.

A Magyar Demokrata Néppárt kötelességének tartja, hogy továbbra is keresse a lehetõségét, hogy miként lehet ezt a kérdést megoldani, és a bértáblát már 1999. január 1-je elõtt, lehetõleg '97. január 1-jén mégis valamilyen módon, ha kell, pluszforrás bevonásával hatályba léptetni, mert a közbiztonság megóvása és javítása szempontjából erre feltétlenül szükség van.

A Magyar Demokrata Néppárt a két ellentétes tényezõ mérlegelése alapján hozta meg a döntését, és tartózkodtunk a szavazástól. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage