Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Ház - mind a két oldalon! Nagyon régóta várta a fegyveres erõk egésze ezt a törvényt. Ismert a történet: az elõzõ ciklus utolsó heteiben indult el ez a törvény az útjára - egy kódex jellegû szabályozás. Rendkívül fontos, hogy a fegyveres erõk és a rendvédelmi szervek egészének az életét szabályozza. Nagyon fontos az, hogy kiszámítható, egyértelmû pályautakat, pályaképeket biztosít a fegyveres erõk és a rendvédelmi szervek hivatásos állománya számára - ez a legfontosabb a törvényben. Lehetnek kisebb-nagyobb hibái; magunk is a honvédelmi bizottságban nagyon sok kérdésben, részletekben más véleményt tartottunk fontosnak.

Úgy gondolom, hogy a besorolásnak és a fizetésnek, a fizetésrendezésnek a kérdését nem lehet elválasztani a költségvetéstõl, nem lehet elválasztani az ország gazdasági helyzetétõl - és nem lehet a stabilizációs programunktól, ami, hála istennek, kezd már némi eredményt hozni. A honvédelmi bizottságnak és magunknak - és ebben az ellenzékkel közösen mûködtünk együtt - sikerült elérni, hogy az eredeti normaszöveg megváltozzon. Ahogy Juhász képviselõ úr mondta, '99-ig kell bevezetni, és minden évben a költségvetési vitában meg fogjuk vizsgálni, hogy az emelések bizonyos részét már elõbb be lehessen vezetni - erre a kormány is ígéretet tett.

Mivel nem szeretném, ha Dávid Ibolya engem is megintene, az SZDSZ nevében mondhatom: az SZDSZ is támogatni fogja, hogy a költségvetési vitában a lehetõségekhez képest ezt a korábbi bevezetést támogassuk. Úgy gondolom, hogy jó szívvel szavaztuk meg a törvényt, jó törvényt szavaztunk meg, és ez volt az a törvény - vagy ezek azok a törvények -, amelyre a Magyar Honvédség, a Magyar Határõrség és a rendvédelmi szervek nagyon régóta vártak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage