Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az elsõ hónapok teljesítményérõl rendelkezésre állnak bizonyos információk már, és ezt szeretném megosztani itt a tisztelt Országgyûléssel. Azért fontos, úgy gondolom, megfelelõ pontos képet kapni az eredményekrõl, a feszültségekrõl és a bizonytalansági pontokról, hogy egy tiszta képet lehessen közvetíteni a társadalom felé arról, hogy hol tartunk, és egy felelõs és fogódzkodókat is jelentõ üzenetet lehessen ezen keresztül közvetíteni.

(15.10)

A gazdasági növekedés mutatóit illetõen azt tudom mondani, hogy az elsõ hónapok sok ellentétes tendenciát tartalmaznak. Ezt többször elmondtuk már. Október és december között a tavalyi évben egy erõs csökkenés következett be a gazdasági növekedésben. Ez alapvetõen összefüggött azzal, hogy egy igen drasztikus kiigazításra került sor tavaly tavasszal, és mind ennek a hatása végigment a gazdaságon, és egyfajta feldolgozása folyt ezeknek a folyamatoknak, és ennek az eredményeképpen is ment végbe a gazdaság növekedésének ez a csökkenése.

Az év elsõ két hónapja az ipari termelés teljesítménye tekintetében egy enyhe gazdasági élénkülést mutatott; március hónapra a számok rosszak, azt mutatják, hogy az ipari termelés március hónapban visszaesett. Valami kis jelzésünk van áprilisra. Ezek nem statisztikai adatok, hanem elsõsorban felmérések, amelyek azt mutatják, hogy áprilisban újabb kisebb fellendülés tapasztalható lesz. Így egészében véve, az elsõ három hónapban az ipar gazdasági növekedése 1,6% volt, ami úgy tevõdött össze, hogy a belföldi értékesítés drasztikusan csökkent, és ezzel szemben egy igen élénk exportteljesítmény van.

Az export reálértéke az elsõ három hónapban 13%-kal nõtt, ami - úgy gondolom - egy figyelemreméltó dolog és egy biztató jel. Az építõipar a szokásos év eleji képet mutatja. A mezõgazdasági kilátások pedig, hála istennek, és talán a kisgazdák fohászainak is, de kedvezõ irányt mutatnak, tehát úgy néz ki, hogy talán a következõ idõszak a mezõgazdaság számára is kedvezõ lesz.

Egészében véve azt mondhatom, hogy a gazdaság teljesítménye javult. A gazdasági teljesítmény javulása azonban kisebb annál, mint amit a kormány szeretett volna, illetve amivel a parlament számolt a '96-os költségvetés jóváhagyásakor.

A bérek az elsõ három hónapban 18,1%-kal emelkedtek. Egy kettészakadás tapasztalható. A versenygazdaság területén gyakorlatilag minimális reálbércsökkenés van, vagy azt lehet mondani, hogy nincs reálbércsökkenés, míg az alkalmazotti körben egy igen erõteljes reálbércsökkenés van, ami alapvetõen azzal függ össze, hogy a béremelések itt késõbb és visszamenõleg lépnek életbe, május illetve június hónapokban.

Egészében véve azt gondolom, hogy az év egészét tekintve a bérekben egy jóval kiegyenlítettebb kép lesz, mint az elsõ három hónapban. A reálbérek csökkenését tekintve pedig valószínûleg ez a kettészakadottság fennmarad.

Az árak tekintetében az elsõ hónapok egy csökkenõ tendenciát mutatnak, tehát csökkenõ mértékben növekednek az árak, ami áprilisban is megmutatkozott, ahol az áprilisi árindex 1,6%. A csökkenés azonban nem elegendõ, és ezzel a kormány nem elégedett.

A megtakarítások igen dinamikusan nõnek. Együttesen a lakosság forint- és devizamegtakarításai 36%-os növekedést mutatnak, ami arra utal, hogy egy reálértékkel történõ megtakarítás-növekedés is van. Ez a gazdasági növekedés a gazdasági fejlõdés szempontjából egy lényeges alapfeltétel.

Az egyensúly a gazdaság különbözõ szektoraiban kielégítõen alakul. Ez annyit jelent, hogy az export tartósan, most már hosszabb ideje, gyorsabban nõ, mint az import, a fizetési mérleg passzív, de a passzívum 600 millió dollárral kisebb, mint tavaly ilyenkor volt, és teljes egészében fedezi azt a beáramló külföldi tõke.

Az adósság az elsõ négy hónapban csökkent. Az államháztartás hiánya, ha ezt vizsgáljuk, akkor ennek az összetevõi alapján azt lehet mondani, hogy a központi költségvetés annyival jobb lett, mint amennyivel a tb rosszabb. Egészében véve a 4%-os GDP arányos hiány tartható. Nem számolok itt azonban azzal, hogy a Nemzeti Bank - ahogyan javul a gazdaság helyzete - úgy kerül rosszabb pozícióba, mert egy korábbi alacsony árfolyamon összegyûjtött adósságot magas árfolyamon kell kielégítenie.

Egészében véve, azt kell mondanom, hogy a kormány nem elégedett a növekedés ütemével, az inflációcsökkenés mértékével és a társadalombiztosítás területével. Egészében véve, a gazdaság fejlõdése - mindezen ellentmondó tendenciák mellett is - abba az irányba mutat, amivel egyébként számoltunk. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage