Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A múlt hétfõn azt a hírt röpítette világgá a Magyar Televízió, hogy az egészségbiztosítási önkormányzat elutasította a kormánynak a kórházi ágyak leépítését szorgalmazó javaslatát. Másnapra kiderült, hogy ez durva félreértés volt, támogatták a javaslatot. Volt viszont az egészségbiztosítási önkormányzat háza táján két másik határozat is, amely szót érdemel.

Az egyikben az önkormányzat elnöksége az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetõit sokszáz ezer forintos, egymilliós jutalomban részesítette. Bizonyára meg is érdemlik. Bizonyára szolidaritást vállalnak a megemelt gyógyszerárak miatt nehéz helyzetbe kerültekkel, azokkal az egészségügyi dolgozókkal, akik nem tudják: lesz-e munkahelyük az év végén.

Bizonyára igaza van az önkormányzat alelnökének, a kiutalt néhány milliócska eltörpül a megjutalmazottak kezére adott hatalmas pénzösszegek, a százmilliárdok mellett.

(16.00)

A néhány hónap alatt összehordott 15 milliárdos deficit ezred részérõl sincs szó. Az egészségügyben most állásukat féltõk közül viszont többen egy év alatt sem keresik meg a 15 milliárdos hiánnyal dolgozó OEP-vezetõk jutalmának felét.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ne tegyünk úgy, mintha az Állami Számvevõszék nem tett volna hûtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést, melyben a jutalmazó és jutalmazott egyaránt érintett. Vajon az ártatlanság vélelme a milliós jutalmazásokra is elegendõ indok? Ne tegyünk úgy, mintha nem foglalkozna a parlamenti vizsgálóbizottság az önkormányzat és az egészségbiztosítási pénztár gazdálkodásának visszásságaival. Az egyik nemrég lezárt részjelentésnek éppen ez a témája, amelyre a hírek szerint az önkormányzat elnökségének másik múlt heti határozata vonatkozik. A részjelentés számos furcsaságot, problémát és visszaélési lehetõséget, valamint konkrét visszaélést is feltárt a betegszállításokat végzõ magán-mentõszolgálatoknál. Mindez nem akadályozta meg az elnökséget, hogy meg sem várva a vizsgálat végét, újabb szerzõdésekrõl hozzon magánvállalkozókkal, megemelt áron, ám a feltárt hiányosságok kiküszöbölése nélkül határozatot. A szerzõdést valószínûleg olyan vállalkozással is terveznek, melynek egyik vezetõje vizsgálati fogságban van. Vajon az ártatlanság vélelme erõsebb, mint a közpénzek kezelõitõl elvárható körültekintés és gondosság? Az említett hírek megértetik az emberrel, miért akarják egyesek elkerülni a társadalombiztosítási önkormányzati választásokat. Ilyen döntések után újraválasztásra senki sem gondol.

Tisztelt Ház! Közös felelõsségünk, ám elsõsorban kormányzati feladat, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatok hatékonyan és függetlenül végezhessék dolgukat. De azt is meg kell követelnünk, hogy tartsák tiszteletben a jog és közérdek, valamint a jó ízlés és az etika megszabta határokat. Azoknak a sorsát, akik valamilyen újdzsentri gõggel semmibe veszik a közszolgálat követelményeit, Keresztury Dezsõ, akit az elmúlt héten a tv figyelme nélkül temettek el, már régen megjövendölte. Mások helyett is tisztelegve emléke elõtt, az õ soraival foglalom össze a közszolgálatával kapcsolatos felelõsségünket. A közbeszólásokra mondom, hogy a temetésérõl szóló híradást hiányoltam. Nos az idézet: "...kiknek örökén kukorékolsz most szemtelen szemes, azt tanították és szavuk tettel ért fel, ne népedbõl élj, hanem érte égj el, s az áldozat jogán légy úr és nemes. Mit tudsz te errõl, fecsegsz, és azt hiszed, szavadnak nagy, országos súlya van. Pedig magyar szó nincs, mely illenék rád, úgy tûnsz el hallva a kor zord parancsát, mint evezõrõl vízcsepp nyomtalan..."

Tisztelt Ház! A választópolgároknak módjuk van arra, hogy a megbízatásukkal visszaélõket a történelmi igazságszolgáltatásnál hamarabb lecseppentsék a közéleti evezõkrõl. Bízom benne, hogy élnek is e jogukkal. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage