Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! A Néppárt sem tartja megfelelõnek az alkotmánykoncepció ilyen erõltetett ütemû tárgyalását.

Nem tartja megfelelõnek azért, mert nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelõ elõkészítése történjen meg az alkotmány megalkotásának. Ez az erõltetett menetrend akár az alkotmány halálát is jelentheti, tisztelt képviselõtársaim.

Nincs mód arra ilyen erõltetett menetrendben, hogy a társadalom megismerje ennek az alkotmánynak részletesen az elveit, majd megismerje részletesen magát az alkotmányt kodifikált változatban. Már pedig önök is úgy gondolják, hogy errõl az alkotmányról népszavazást kell tartani.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ha eddig a népszavazásig, az ország közvéleménye nem tud részletes információkat szerezni arról, hogy mit tartalmaz az alkotmány és miért ilyen fontos ez, akkor ez a népszavazás, tisztelt képviselõtársaim kudarcba fulladhat. Kétféleképp is, vagy úgy, hogy nem lesz elég szavazat, vagy úgy, hogy egyszerûen nem szavazzák meg.

Kormánypárti Képviselõtársaim! Ha önök valóban nagyon fontosnak tartják az alkotmány megalkotását, akkor nem tehetik ki annak sem a parlamentet, sem az országot, hogy kudarcba fulladjon egy alkotmányozás. Eddig összesen negyvenöt nap volt a szakértõi vélemények beküldésére. Ma is érkeznek, a mai napon záródik le az idõpontja annak, hogy szakértõi véleményt lehet küldeni. Ma is érkeznek be olyan vélemények, amik nagyon komoly megfontolás tárgyát kell hogy képezzék. (Zúgolódás, beszélgetés.) Éppen ezért ebben az erõltetett ütemben nincs mód arra, hogy minden kérdést részletesen és mélységében a parlament, és különösen a társadalom áttekinthessen. Ezért tartottuk volna mi jobb megoldásnak, és tartjuk jobb megoldásnak azt, hogy ne zárjuk le az általános vitát, ezt folytassuk õsszel, hiszen akkor egész nyáron idõ van még arra, hogy ezekrõl a szabályozási alapelvekrõl a társadalom és a legkülönfélébb szakértõi körök megfelelõ mélységben tájékozódhassanak.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ne siessék el az alkotmányozást, mert ezzel a parlament hitelét és az alkotmány hitelét is ronthatják. Kérem, fontolják meg a véleményünket! Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage