Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Nagyon súlyos probléma az, melyet Isépy képviselõtársam felvetett. Ezt érezte már a Földmûvelésügyi Minisztérium korábban is. El is készített egy törvényjavaslatot, aminek eredendõen az lett volna a célja, hogy gyorsította volna azt az eljárást, ami különösen a fõvárosban bénítja nemcsak az ingatlan- nyilvántartásban dolgozók munkáját, de bénítja a mezõgazdaságot, ahogy a Független Kisgazdapárt képviselõje elmondja, és rettenetesen nehéz helyzetbe hozza a hitelezéseket Magyarországon, egy olyan bizonytalanságot teremt az ingatlanok terén, hogy fedezetként nem lehet széljegyes ingatlanokat felajánlani. Azonban az a törvényjavaslat, amit a Földmûvelésügyi Minisztérium elõterjesztett, az alkalmatlan volt, és már az általános vitára bocsátásnál megbukott a Ház vizsgáján, sajnos azóta egy újabb javaslattal - ami alkalmasabb javaslat lett volna - még nem találkoztunk.

Azonban a Földmûvelésügyi Minisztérium elkészített nemrégen egy újabb törvényjavaslatot, és ez a közraktározásról szóló törvényjavaslat, ahol ismételten ezzel a provblémával nézünk szembe. Közraktár iránti engedély benyújtásához elegendõ a széljegy, de az engedély megadásához szükséges az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés. Ennek két eredménye lesz:

Az egyik, hogy vagy csak azok lesznek eséllyel a közraktározásban partnerek, akik már bejegyzett ingatlannal rendelkeznek, akik majd most kívánják bejegyeztetni, azoknak évekig elhúzódik az eljárása, és nem kezdhetik meg a közraktározási tevékenységet, vagy pedig az az áldásos hatása lesz, hogy vidéken fogják bejegyeztetni ezeket a közraktárakat, mert kivárni a fõvárosban egy ingatlan bejegyzését ma lehetetlenség. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage