Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Hazánk szempontjából, hazánk jövõje szempontjából sorsdöntõ, hogy fejleszteni tudjuk-e azokat az ágazatokat, amelyek exportárujukat bõvítik. Ilyen - gondolom mindenki számára - igazolt ágazat a mezõgazdaság, azon belül is az állattenyésztés, amely az elmúlt években is az export, a mezõgazdasági export nagy részét biztosította. Ezért üdvözöltük mi is, amikor a kormány az állattenyésztés, árualap- exportállat bõvítésére határozatokat hozott. A kormány így tavaly júliusban, az elfogadott kormányhatározat az exportárualap bõvítésére ugye, a reorganizációs támogatásokról szóló kormányhatározatot meghozta, viszont úgy érezzük, hogy két agrárpolitika van Magyarországon. A bankok semmibe veszik azokat a határozatokat, amelyeket a tisztelt kormányzat hozott. Mire gondolok?

A tavalyi júliusi kormányhatározat, amely kamattámogatásokat és visszatérintendõ támogatási lehetõséget adott, sok ember számára, fõleg a nagyobb vállalkozók számára - akik már addig is nagyobb állattenyésztést, termelést folytattak - lehetõvé tette, hogy fejlesszék, exportárualap bõvítésére fejlesszék ágazatukat, termelésüket. Igen ám, de tisztelt miniszter úr, a bankok 150 százalékos fedezeti garanciát kérnek, és ezért kérjük önt és a kormányzatot, hogy az elnyert pályázatokon, amelyeket egy kemény szakmai zsûri elfogadott, elfogadta ezeket a szakmai pályázatokat. Mégis, amikor bemennek ezzel az elfogadott pályázattal az emberek, akkor a bankok ezt a 150 százalékos fedezeti garanciát kérik, és kérjük a tisztelt kormányzatot, hogy az 50 százalékos agrárgarancia-alapot növelje meg 100 százalékra, hogy ezek az emberek igénybe tudják venni a hitelt. Ez nem vált be gyakorlatilag a múlt évben hozott, ezért december 29-én a 44/1995-ös FM- rendelet ugye már kibõvítve a pályázatok körét, vissza nem térítendõ támogatási lehetõséget adott; többezer, több mint 6000 ember jelentkezett. Július 1. lett volna a határidõ, de április 6-án ön miniszter úr kénytelen volt leállítani a nagymérvû, a váratlan nagymérvû pályázatok száma alapján, és azóta kettõs játék folyik.

Most már, ha jól tudom, másodszor bírálják el a megyei FM-hivatalok, és kicsit olyan egymásra mutogatást látok az FM és a megyei FM-hivatalok között. Ezért tartom teljesen szakszerûtlennek az önök szakértõ kormányának szavával ellentétesen, amikor, mondjuk a megyei FM-hivatalokat akarják összevonni növényegészség, növényvédelem, állategészségügy-szolgálat mellett - erre most nem térek ki idõ hiányában -, amikor megbolygatják ezt a jelenlegi államigazgatási rendszert, hisz most a megyei FM-hivatalokra borzasztó terhek jutottak. Hát többezer pályázatot kell újra elbírálni, mint ahogy el is bírálták, itt is viszont az emberek csalódottan.... Ha önnek felolvasnám a kisteleki, a Csongrád megyébõl, de Gyõr megyébõl, vagy bárhol, akár az Agrárkamara által, nem párt, hanem egy agrárkamara által felvetett gyûléseken, mondom önnek is, nekünk képviselõknek is föltett kérdéseket, hogy végre mikor lesz pénz. Erre sajnos az emberek nem kapnak választ. Újságokban struccpolitika szóval jellemzik a Földmûvelésügyi Minisztériumnak és a kormányzatnak azt a magatartását, hogy most már másodszor elbírálva, nem híve a szakmai zsûrinek. Mert akkor jogos, ha föltesszük a kérdést. Amikor elõször kiadták az elfogadott határozatokat a tisztelt Földmûvelésügyi Minisztérium hivatalai, a megyei hivatalok, vagy mondjuk 15 millió forint fölötti beruházásnál önök, maga a Földmûvelésügyi Minisztérium.

(8.50)

Hát akkor nem szakemberek bírálták el? - tesszük fel a kérdést. De nyilván szakemberek bírálták el. Nem lehet ilyen érzéketlenül elmenni a kérdés mellett, mert itt az a kérdés merül fel, hogy meg tudják-e õrizni a falvak, a vidék lakosságmegtartó erejét. Tudunk-e az embereknek munkát biztosítani a falvakban? Márpedig ezek a vállalkozók, akik a saját pénzüket beruházták, akár a család vagyonát élték fel, hisz jelentõs saját erõt kellett felmutatni és bele is öltek az istállók fejlesztésébe. Érvényes szerzõdéseik vannak a tenyészállatokra, csak nem tudják kielégíteni, mert pénzt még jelenleg sem kaptak. Nem tudjuk elfogadni ezt a magatartást, mert ez nem szakértõ kormány, hanem az ország leépülését kezdeményezõ kormányzati intézkedés. Örülnék miniszter úr, maga miniszterelnök-helyettes úr - ugye itt van, ha ezt tolmácsolná a kormányülésen, mert valóban az FM nem tudja megoldani ezeket a kérdéseket.

Itt egyik üres zsebbõl a másik üres zsebbe próbál kotorászni, az egy alapból a másik alapba, ez nem old meg semmit. De végre, a tisztelt kormányzat döntse el, meg akarja menteni ezt az országot, a magyar vidéket. A szólamokkal szemben valóban pénzt biztosít a fejlesztésekre, mert a 30 ezer családi gazdaság nagyon kevés, a környezõ országokhoz képest, bizony ennek az ötszöröse, akár a tízszerese lenne indokolt. Köszönöm szépen.(Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage