Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót elnök Asszony. Tisztelt Országgyûlés! Szeretném tisztázni legelõször is azt, hogy a tavalyi reorganizációs programban kifejezetten arra ösztönöztük a termelõket, hogy jobb minõségû, kiváló tenyészanyagokat állítsanak tenyésztésbe, mert ez adható jól el a piacon. Egyébiránt szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a Varga Mihály képviselõ úr által elmondott adatok, és sajnos azt kell mondjam, hogy az ön valamennyi adata is pontatlan, egyetlen egy sem felel meg a valóságnak. De engedjék meg, hogy ezzel részletesebben ne foglalkozzak.

A támogatás csökkentése a szakma által is elfogadott adatok szerint 8 forint/élõállat kilogramm árcsökkenést eredményezne, és ennél sajnos sokkal nagyobb mértékû következett be. Elsõsorban azért, mert a kocaállomány több mint 30%-kal növekedett abban a kategóriában, ami nehezen adható el.

Igen, azt mondtam ez év elején, hogy a külpiacon a sertés jól eladható. Az exportadatok egyértelmûen bizonyítják, hogy a tavalyi év azonos idõszakához viszonyítva több mint 30%-kal nõtt ebben az esztendõben a sertéshúsexport és én arra számítok, hogy körülbelül ez az arány megmarad.

Intézkedésre van szükség, a termelõknek segítségre van szükség, az agrárrendtartási bizottság javaslatot készített, ami azt jelenti, hogy az élõállat exportjának a támogatásával igyekszünk, és remélem meg is fogjuk oldani ezt az átmeneti problémát. Ugyanakkor minden termelõnek tudnia kell, hogy az állománynövekedés miatt a piaci verseny erõsödik, és csak jó minõségû, szerzõdéses kapcsolatok keretében termelt árunak van biztos piaca. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage