Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm szépen a szót elnök asszony. Bár ne szakemberként kellene beszélni, aki 15 évig az állattenyésztésben dolgozott, miniszter úr, mint ahogy ön is hosszú évtizedeket ott töltött, és bizony a Barsiné Pataky Etelka frakcióvezetõ-helyettes asszony által felvetett probléma valódi és teljesen jogos. Többször, több héten keresztül már azonnali kérdésekben, egyéb formákban, itt a parlamentben elhangzottak ezek a problémák, és sajnos önök nem tudták megoldani.

Amit ön a minõséggel, a jó minõséggel kapcsolatban mondott, nem tudom teljesen osztani a miniszter úr válaszát, tudniillik két év alatt, egy: lehetett volna megfelelõ tenyésztéspolitikával ezen változtatni. Hisz a sertésnél nem öt-hat év kell, mint a szarvasmarhánál - tudja -, hanem másfél- két év alatt jelentõs változásokat lehetne hozni a genetikai állománnyal. Kettõ: a magántermelõknek, akik legrosszabbul jártak most ezzel a sertésmizériával, többnyire nagy fehér és lapálysertéseik vannak. Ezt ön is nagyon jól tudja. Talán az Alföld bizonyos területein van még, ahol zsírosabb sertések vannak, de az országban, Gyõr megyében, bárhol jár az ember, ezt tapasztalja. Általában semmivel se rosszabb a családi magángazdaságban hízlalt sertés, mint a nagyüzemben. Ezt önök nagyon jól tudják, bár önök nagyüzemi mentalitással rendelkeznek, hisz ezt a feladatot végezték hosszú évtizedekig.

Visszautasítom azt, hogy mindig arra hivatkoznak, hogy azért kell 10, 20 vagy akár 50 forinttal olcsóbban átvenni a családi magángazdaságtól, mert rosszabb a minõség. Egyáltalán nem így van. Nagyon sok helyen száraz, tápetetésen vannak ugyanúgy, de önöknek ott lenne a felelõssége, hogy amikor Magyarországon a törzskönyvezés, ivadékgazdálkodás teljesen tönkrement, hisz ezt az önök szakemberei is bizonyítják, akkor már két év alatt a nagy szakértõ kormánynak, akár a vemhes koca süldõ kihelyezésekkel, a legjobb genetikai alapanyagok kihelyezésével lehetett volna ezen a tenyésztéspolitikán változtatni. Önök nem szakértõk, hanem az állattenyésztés tönkretevõi, tisztelt miniszter úr. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage