Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Önnek alapvetõen igaza van. Tudniillik az történt, hogy a kormány május 9-én tárgyalta az 1996. évi gyakorlatok tervét, közöttük azokét is, amelyekhez parlamenti tájékoztatás, illetve engedély szükséges.

Ennek a jóváhagyása után nyújtottuk be május 17-én a parlamentnek ezt az egész évi tervet. A Magyar Honvédség vezérkara - nem véve figyelembe, hogy ez még nincs elfogadva - kiadta az engedélyt, hogy részt vegyen ez a 8 darab, ha jól tudom MiG-29-es a hadgyakorlaton. Errõl a honvédelmi miniszter urat sem tájékoztatta. Amikor errõl tudomást szerzett a honvédelmi miniszter úr, azonnal hazarendelte a kontingenst.

Két dolgot szeretnék mondani. Az egyik: természetesen nem rossz, hanem jóindulatú mulasztás történt, de ez nem menti a tényt. A másik: a honvédelmi miniszter úr, hogy hasonló eset ne fordulhasson elõ, kiadta azt az utasítást, hogy a honvédség vezetése, vezérkara a jövõben minden egyes olyan gyakorlatot, amely parlamenti tájékoztatás vagy jóváhagyás hatáskörébe tartozik, csak az õ engedélyével, tehát a honvédelmi miniszter úr engedélyével adható ki erre utasítás. Tehát azt tudom önnek mondani, hogy garancia van arra, hogy a jövõben hasonló eset nem fordul elõ. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage