Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm elnök Úr. Tisztelt Képviselõ úr! "Pacta sunt servanda", azaz a szerzõdéseket be kell tartani, mondja az õsi római jogelv. Szeretném itt leszögezni: a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium be kívánja tartani a megkötött megállapodásokat, akkor is be kívánja tartani, hogyha a kormány programjában leszögezte, hogy felül kívánja vizsgálni a közoktatási megállapodások törvényi szabályozását, hiszen a közoktatási megállapodás - legalábbis a kormány által megkötött - arról szól, hogy az egyházi intézmény az önkormányzattól vett át feladatot, de többletfinanszírozásra a költségvetésbõl jogosult, ami nem az egyházi intézménnyel, hanem az önkormányzatokkal szemben nem feltétlenül méltányos.

Be kívánja tartani akkor is, ha ennek az ön által említett szerzõdésnek a jóhiszemûségéhez legalábbis kétség fér, hiszen az elõzõ kormány kötötte meg õket 1994 májusában a két választási forduló között, amikor a kormány legoptimistább támogatói - megjegyzem, ön akkor még nem tartozott közéjük - sem gondolhatták, hogy az a kormány tovább hatalmon marad, mégpedig 20 évre kötötték meg ezeket a megállapodásokat. Ennek ellenére szeretném jelezni, hogy a megállapodásban foglaltaknak megfelelõen a minisztérium '94., '95. és '96. évi költségvetési fejezetében az egyházi fenntartású oktatási intézmények költségvetési támogatásánál - ez nem a normatív támogatás, hanem attól eltérõen - egyházi oktatási intézmények felújítására egyaránt 440 millió Ft,

egyéb mûködési célú támogatásokra '94-ben 820, az utóbbi két évben 900 millió Ft, egyházi intézményeknek a ( ? ) közalkalmazotti törvénnyel összefüggõ egyszeri támogatására - ez nem csak oktatási intézmény természetesen - '95-ben 904 millió Ft, egyházi bérpolitikai központi intézkedésként '95-ben 76,9 millió, idén eddig 4,4 millió Ft, egyházi közoktatási intézmények épületeinek rekonstrukciójára pedig '94-ben 150, '95-ben 235, idén pedig 420 millió Ft van elõirányozva. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage