Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, ön pontosan idézte, a választójoggal kapcsolatos normatív szabályokat az alkotmány tartalmazza. Jelenleg alkotmányunk úgy intézkedik, hogy választójogával élhet a Magyarországon élõ magyar állampolgár, akkor, ha a választás napján az országban tartózkodik. Mint képviselõ úr elõtt is bizonyára ismert, az alkotmány-elõkészítõ bizottságban megszületett az alkotmány koncepciója, amelynek a tárgyalása a holnapi napon fog megkezdõdni. Ennek az alkotmánykoncepciónak 4. rész I. fejezete foglalkozik a választójog kérdésével, és e tekintetben nem tesz javaslatot a jelenlegi szabályozáshoz képest változtatásra. Következésképpen marad a jelenlegi szabályozás abban az esetben, ha az Országgyûlés ebben hoz döntést. Hangsúlyozni szeretném, hogy az alkotmánykoncepció bírja a parlamenti pártok támogatását, a Kereszténydemokrata Néppárt támogatását is ebbõl következõen.

Mit kíván tenni a Belügyminisztérium vagy a belügyminiszter? Természetesen az alkotmánykoncepció, illetve az alkotmány ismeretében a Belügyminisztérium az alkotmánynak megfelelõ választójogi törvényt fog a parlament elé terjeszteni abban az esetben, ha az alkotmányozásból az következik, hogy a

törvényen változtatni kell. Hiszen - még egyszer hangsúlyozom - itt egy politikai egyeztetés folyt a parlamenti pártok között, annak ez a végeredménye. Ha a parlament elfogadta az új alkotmánykoncepciót vagy az új alkotmányt, akkor mi ennek megfelelõen fogjuk a választójogi törvény tervezetét a parlament elé terjeszteni. Abban az esetben, ha a parlament úgy dönt, hogy a külföldön élõ magyar állampolgárok is kapjanak választójogot, vagy abban az esetben, ha a parlament úgy dönt, hogy az egyébként Magyarországon élõ, de a választáskor külföldön tartózkodó magyar állampolgárok kapjanak választójogot, akkor ezt fogjuk a választójogi törvényben elõterjeszteni, és abban az esetben, ha ilyen feltételek mellett kell választásokat tartani Magyarországon, akkor ennek a technikai feltételrendszerét is meg fogja teremteni a Belügyminisztérium.

Kérem tehát válaszom elfogadását azzal, hogy a kérdés valójában a parlamentben fog eldõlni, a holnapi nappal kezdõdõ alkotmánykoncepció-vitában. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage