Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Erre majd a végén válaszolnék. (Derültség a kormánypártok soraiban.) De szeretném a miniszter úrnak különben jó szándékú válaszát azzal kiegészíteni, hogy tapasztalatból mondom, és ezt az igen tisztelt Országgyûlés minden tagjának mondom: tizennégyszer végigutaztam Dél-Amerika összes magyarlakta területeit. Eljutottam Ausztráliába is, Kanada, Egyesült Államok és Európát többször átszeltem azzal, hogy találkozzak magyar egyesületek tagjaival. (Zúgás a kormánypárt soraiban.)

Meg kell vallanom, hogy lebilincselõ és tiszteletet érdemelnek azok a magyar nyelvû újságok kiadói, szerkesztõi, újságírói, terjesztõi, akik fönntartották a magyar ügyet kint a világban, szerte a világban, és dolgoztak érte. Tiszteletet érdemelnek a magyar nyelvû egyházak papjai és nagytiszteletes urai, akik a keresztény értékeket tartották fönn. Tiszteletet érdemelnek a társadalmi, tudományos, mûvészeti, sport- és emberjogi egyesületek, akik el tudták vinni - amikor Magyarország nem volt tagja az Egyesült Nemzeteknek - a magyar ügyet az Egyesült Nemzetekhez. Minden kitûnõ tudós, mûvész, egyetemi tanárok és hadd emlékezzek meg a kisemberekrõl, akikrõl Bíró Benedek ferences atya egyszer ... (?) városában, Connecticut-ban azt mondta: jegyezze meg kedves barátom, hogy Amerikában minden kultúrház és minden templom a kisember egy dollárjából jött össze.

Azért, tisztelt miniszter úr, azért nem tudom elfogadni a válaszát: (Derültség az SZDSZ soraiban.) ne méltóztassék csak az Országgyûlésre bízni, tegyen a Belügyminisztérium is szilárd akarattal lépést arra, hogy az Országgyûlést meggyõzze arról, hogy ezek a magyarok, akik kint eleget tettek a kötelességüknek, akik helytálltak a magyarságukhoz, hûek maradtak a néphez, ezek az állampolgárok... (Elnök: Csend legyen!) kérem szépen, megérdemlik azt, hogy azt mondjam - az alkotmány-elõkészítõ bizottságban valaki azt mondta, hogy adót nem fizettek - ezek sokkal több adót fizettek, mint bármelyikünk, akik itt vannak, mert tiszteletdíj nélkül, fizetés nélkül, (Az elnök megkocogtatta a poharat.) költségmegtérítés nélkül, a saját pénzükbõl dolgoztak a magyar ügyért. Tehát arra kérem a belügyminiszter urat, (Az elnök megkocogtatta a poharat.) szíveskedjék azon fáradozni, hogy akik megtették a kötelességüket odakint, azok a jogukat is, a választójogot is... (Zúgás.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage