Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház, Kedves Képviselõ Úr! Én méltányolom sajnálatát, de meg kell vallanom, nemigen szolgáltam rá, lévén hogy van ennek a Háznak egy olyan játékszabálya, amit a jelen lévõ képviselõk fogadtak el, és ebben az a lehetõség fennáll, hogy amennyiben a miniszterelnök úrnak elfoglaltsága van - márpedig éppen a ma délelõtti magas rangú vendég jelenléte is azt bizonyítja, hogy van - akkor õ jelöli ki, hogy az interpellációra ki ad választ. Ebben az esetben engem jelölt ki, ezért engedje meg a Tisztelt Ház, hogy a miniszterelnök úr válaszát ismertessem.

Így szól: a 100 Ft-os burgonyaár 1994-ben nem a Földmûvelésügyi Minisztérium valamelyik intézkedése következtében alakult ki. A tárca 1994 õszén a kivitel korlátozásával, 1995-ben pedig az Ipari és Kereskedelmi Minisztériummal egyetértésben kedvezményes vámkontingenssel segítette elõ a burgonyapiaci alacsonyabb piaci árszínvonalon való kialakulását.

Az 1995-ös év gabonapiaci eseményeit az Országgyûlés mezõgazdasági bizottságának kezdeményezésére az Állami Számvevõszék és a Gazdasági Versenyhivatal is megvizsgálta. Amint az ön elõtt is ismert, egyik szervezet sem tett az FM-re vonatkozóan elmarasztaló megállapításokat. Az engedélyezés, amely az ÉKM hatáskörébe tartozik, döntõen az elsõ félévi alacsony világpiaci árak figyelembevételével, regisztrációs jelleggel folyt. Sõt, az exportban érdekeltek nyomására a kormány támogatást is nyújtott a gabonafélék kiviteléhez. A kukoricakivitel 1995. év végén történt leállítására a belsõ ellátás biztosítása érdekében került sor. Az intézkedés indokoltságát a jelenlegi takarmánypiacon kialakult árak és az alföldi régióban tapasztalható relatív áruhiány kellõen igazolják.

A képviselõ úr által említett húsbotrány és sertésfelvásárlási probléma szintén nem az FM intézkedéseinek következtében állt elõ. A sertésfelvásárlási gondok kezelése érdekében az agrárrendtartási tárcaközi bizottság május 16-i ülésén javaslatot tett az élõsertés-kivitel támogatására. Ami pedig az agrártámogatások kérdését illeti, a tárca a kormány felhatalmazása alapján átmenetileg meglévõ támogatási keretei terhére megkezdte az exportárualap- növelõ reorganizációs támogatásra tavaly benyújtott pályázatok idei kifizetését. Az 1996. évi pályázati támogatási rendszerrel kapcsolatban képviselõ úr már több ízben interpellált, és ennek során a tárca

intézkedéseirõl kapott tájékoztatást. A tárca vezetése május 15-én értékelte a május 4-i közleményben meghírdetett országos felülvizsgálat tapasztalatait, és a rendelkezésére álló költségvetési források figyelembevételével meghatározta az arányos támogatáscsökkentés mértékét.

Kidolgozták azokat az intézkedéseket is, amelyek a befogadott 6300 pályázat elbírálásához és az odaítélhetõ támogatások folyósításához szükségesek. Az errõl szóló közlemény a közeli napokban jelenik meg.

Tisztelt Képviselõ Úr! 1995-ben az agrárgazdaság exportja meghaladta a hárommilliárd dollárt, és ebben igen jelentõs szerepet játszott a korábbi évekhez képest felfutó borexport és az állati termék termelésében tapasztalható fellendülés.

(15.10)

Kétségkívül el kell ismerni, hogy az agrárpiacokon folyamatosan elõfordulnak kisebb-nagyobb piaci zavarok, részben a gazdasági átmenet ellentmondásaival, részben pedig az agrárgazdaság sajátosságaival összefüggésben. Ezek kezelése érdekében a Földmûvelésügyi Minisztérium megtette, és a jövõben is megteszi a szükséges intézkedéseket. Nem látok okot arra, hogy változást kezdeményezzek a Földmûvelési Minisztérium vezetésével kapcsolatban. Kérem képviselõ urat a válasz elfogadására. Köszönöm.(Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage