Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Elnézést kérek, így most hallani. Tehát elõször is szeretném kétségbe vonni képviselõ úr állítását, hogy kettõszázezer hajléktalan van és a fõvárosban ötvenezer. Tavaly már elmondottam, év vége tájékán, most hadd ismételjem meg, hogy szakértõi számítások szerint, és mielõtt a válaszába belefogalmazná, elárulom, hogy nem a minisztérium szakértõje, hanem civil szervezetek szakértõi szerint országosan mintegy 25-35 ezer hajléktalan él. Ebbõl nagyobb rész, nagy rész - 15-16 ezren - a fõvárosban. A kormány igyekszik segíteni, és errõl is adtam már tájékoztatást önnek és a tisztelt Háznak, hogy 1995-ben átfogó tervet fogadott el a hajléktalanság kezelésére, a szociális segítõrendszerek országos hálózatának kiépítésére a kormány, és konkrét lépéseket is tett az elfogadott célok megvalósítása érdekében.

Így csak tényekrõl: '95-ben kiemelt fejlesztést kezdtünk meg, a hajléktalanok egészségügyi ellátását biztosító orvosi rendelõk kialakítását, ehhez 80 millió forintot biztosítottunk. Ma a fõvárosban 8, és 3 vidéki nagyvárosban már 95-ben gyógyítottak az orvosok, rendelõnként havonta átlagosan 360 hajléktalan beteget ellátva. A fõvárosban szociális intézmény mellett mûködött 3 kórházi jellegû ápolási részleg 103 ággyal, mozgó orvosi rendelõk, betegszállító autók álltak rendelkezésre, és ebben az évben is újabb rendelõk megnyitására kerül sor.

Tb-kártyára vonatkozó kérdésére: a szociális törvény az önkormányzatoknak elõírja, hogy szociális rászorultság esetén az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosító igazolvány kiállítására kerüljön sor. Egyébként csak a fõvárosban ebben az évben közel 3000 igazolványt adtak ki. A társadalombiztosítás egyes ellátásai pedig a szociálisan rászorultakat, a saját vagy hozzátartozói jogon nem biztosítottakat is megilleti, ennek kiadásait az állami költségvetés fizeti, de erre az esztendõre - talán emlékszik képviselõ úr is - 12 milliárdot szavazott meg a ház. Egyébként 95- ben országosan 6000 szállás férõhelye állt a hajléktalan emberek rendelkezésére, minden bizonnyal nem elég. Azonban azt is hozzá kell tennem, hogy nem elég a kormányzati szándék sem, még a pénz sem, a szociális intézmények munkája sem, nagyon fontos - és ebben bizonyára képviselõ úr fog tudni segíteni -, hogy a hajléktalan emberek együttmûködjenek. Az idei tél, az idei télnek egy nagyon szomorú tapasztalata, hogy a legnagyobb hideg ellenére is voltak üres szálláshelyek az intézményekben. Pedig az információk eljuttatását is megszerveztük, és a téli krízises idõszak feszültségeit 1000 ideiglenes szálláshely biztosításával, albérletek igénybevételével, speciális szolgáltatások mûködésével tompítottuk. Egyébként 1996-ban 120 millió forintos költségvetési támogatást szavazott meg a tisztelt Ház, ezentúl egy nagyértékû ingatlant kaptunk értékesítésre, amelynek az eladása folyamatban van, összességében ebben az évben 600 millió forint körüli összeget tudunk hajléktalanok ellátására biztosítani, úgy természetesen, hogy civil szervezetek, önkormányzatok támogatásán keresztül. Ez hozzávetõlegesen 40%-kal magasabb, mint az elõzõ évi összeg.

-

(15.20)

Ezek után kérdezem, hogy miért kérdez ilyeneket tisztelt képviselõ úr, aminek semmi alapja nincs ami a valóságban nem találkozik. Én azt kérem, hogy informálódjon, tájékozódjon, de még inkább tisztelettel kérem, hogy segítsen ebben a valóban nagyon bonyolult, nagyon komplex és tényleg, a civil szervezetek, egyházak, önkormányzatok és természetesen a kormány segítségét is igénylõ probléma leküzdésében. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage