Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Ház, Tisztelt Képviselõ úr! Mindenekelõtt a konkrét kérdéseire. Úgy látom, hogy azok a makrogazdasági sarokszámok, amelyekre a magyar kormány kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalaphoz írt szándéklevélben, igenis tartható. Hozzá kell tenni, hogy itt kétféle típusú szám szerepel, az egyik esetben itt csak egy makrogazdasági elképzelésrendszer van, aminek a megvalósulása az értékelés kérdése, de nem kifejezett teljesítménykritérium. Tehát arra gondolok, hogy például a fogyasztói árindex alakulása vagy a gazdasági növekedés, az persze fontos a gazdasági teljesítmények értékelése szempontjából, de nem kifejezett teljesítménykritérium az IMF-fel szemben, az államháztartás-hiány és a fizetési mérleg deficitje viszont igen. Hát ezzel kapcsolatban itt a Házban is már több olyan vita volt, ahol leszögeztük, hogy úgy látjuk, hogy ezek a mértékek mai tudásunk szerint tartható lesznek.

Ami a reformlépéseket illeti, azt kell mondanom, hogy olyan lépéseket vállaltunk a szándéklevélben, amely lépéseket különben is meg kívántunk tenni, ezeknek egy jelentõs része már a parlament elõtt van, vagy részben már meg is történt, tehát itt is alapvetõen pozitív lehet a válaszom.

(16.00)

A reálbérrel kapcsolatosan meg azt szeretném mondani, hogy a szándéklevél azt a gazdaságpolitikai pályát tartalmazza, amirõl itt a parlamentben is a korábbiakban mindig beszéltünk. Ebben a pályában 1997-re vonatkozóan nincs már további reálbércsökkenés, tehát ebbõl adódóan föl nem merülhet az, hogy itt további reálbércsökkenésre kerüljön sor. Végezetül a bevezetéssel kapcsolatban csak hadd jegyezzem meg, hogy a Világbank és az IMF tulajdonosai nem olyan régen egy átfogó vizsgálatot indítottak a két cég politikájával kapcsolatosan, és pont a szegénység mérséklése az egyik fõ feladat ezen intézményekkel kapcsolatosan. Csak szeretném megjegyezni, hogy õk szegénység alatt azt értik, hogyha egy embernek egy napra egy dollárnál kevesebb jövedelme van, vagyis 4500 forint egy hónapban, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ilyen helyzetû ember nagyon kevés van szerencsére Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban. Tapsol Dunai Imre ipari és kereskedelmi miniszter.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage