Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Egyre gyakoribb az, hogy kulturális vállalkozások, és ezen belül gyakran nemzeti jelentõségû vállalkozások a kormányzati szektoron kívülrõl indulnak. Ezzel sajnos együtt jár az is, hogy egyre többször találkozunk olyan esetekkel, amikor azok zsákutcába, csõdbe kerülnek. Nyilván nem elõször és nem utoljára találkozunk ilyen esettel, hogy mi ilyenkor az állam felelõssége. A Magyar Nagylexikon egy nagy autonómiával bíró köztestület tulajdonát képezõ vállalkozás saját hatáskörû kezdeményezéseként indult útjára. Az indítást közpénz is szolgálta, de nem a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium révén. A tárca csak a vállalkozás csõdje kapcsán került ebbe a képbe.

Minthogy egyértelmûen nemzeti jelentõségû a vállalkozás, természetesen a tárca nem kívánja tétlenül nézni a helyzetet. A váláságmenedzselésnek azonban íratlan aranyszabálya az, hogy strukturális változtatások nélkül szanálásnak vagy forráspótlásnak igen csekély az értéke. Ezért az az álláspontunk, hogy elõször megbízható távlati garanciát ígérõ szakmai, és mivel üzleti vállalkozásról van szó, pénzügyi kibontakozási tervre van szükség. Ehhez meg kell találni az erre alkalmas partnereket. Minthogy ez a megoldás nem születhet meg néhány nap vagy hét alatt, a legsürgõsebb feladatot a szerkesztõség és az adatbázis felszámolásának a megakadályozását kezdeményezte a tárca, annak érdekében, hogy egy vagy két hónapi haladékot sikerüljön kapni.

(16.10)

A tulajdonjogokat átmenetileg birtokló céghez fordultunk ezzel a problémával, ezúton bejelenthetem, hogy a szerkesztõség a június 9-i határidõ után is együtt maradhat, a részletekrõl ugyan még tárgyalások folynak, és persze elkezdõdött és folyamatban van a távlati megoldás résztvevõinek és elemeinek keresése is. A képviselõ úr kérdését megköszönve, és az alkalmat megköszönve, hogy ezáltal az ország nyilvánosságát is felhívhatom, szeretném kérni mindazokat, akik ebben részt tudnak és részt kívánnak venni, hogy forduljanak a Magyar Tudományos Akadémiához, vagy tárcánkhoz, vagy akár közvetlenül a szerkesztõséghez. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage