Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Fontos kérdést érintett és meg kell mondanom, hogy a benyújtott korhatártörvény, amelyet a jövõ héten kezdünk tárgyalni, hogy finoman fogalmazzak, nem jelent hátrányt a mai korkedvezményes munkakörökben dolgozóknak. Ez azt jelenti, hogy elõnyt sem igazából jelent.

Azért mondtam, hogy nehéz kérdést említett, mert ugyanakkor magam is úgy érzem, hogy ez a fajta szabályozás kicsit sematikusnak tûnik, hiszen a korkedvezményes munkaköröket ugye nem korhatárhoz, hanem alapvetõen orvosi indikációk alapján állapították meg.

Teljes mértékben osztom az ön álláspontját, hogy miután a korábbi megállapítások óta már jó néhány év eltelt és azóta valóban sok minden történt a különbözõ foglalkoztatási kategóriákban, hogy érdemes egy alapos felülvizsgálatot ez ügyben megtenni, magyarán szólva a korkedvezményt biztosító munkaköröket és a korkedvezmény mértékét újólag orvosi felülvizsgálat alapján meghatározni.

Hadd tájékoztassam arról, képviselõ úr, hogy hónapokkal ezelõtt adtam ki ezt a feladatot az Országos Munkaegészségügyi Intézetnek, hogy ezt a felülvizsgálatot végezzék el. Az elsõ, még nem véglegesnek mondott nyers változata ennek a felülvizsgálatnak a napokban készült el, s a közeljövõben kívánjuk minisztériumi vezetõi szinten megtárgyalni.

Én örömmel venném - miután tudom, hogy képviselõ úr ebben a kérdésben különös figyelmet és érdeklõdést tanúsított a nyugdíjazás kapcsán is -, hogy ha ebben a munkában segítene és bekapcsolódna. És gondolom, hogy ennek kapcsán kerülhetne sor korhatáremeléstõl függetlenül ennek a kérdésnek az újra egzakt orvosi szempontokat alaposan mérlegelõ, egészségügyi szempontokat figyelembe vevõ meghatározására. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage