Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Ma reggeli bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján ajánláskészítésre, illetõleg tárgysorozatba-vételrõl való döntésre az Országgyûlés elnöke kijelölte a bizottságokat. Errõl az érintett bizottságok közvetlenül kaptak értesítést. Az érdeklõdõ képviselõk a bizottsági fõosztály fõemelet 1-2. számú szobájában tájékozódhatnak.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következnek a Magyar Köztársaság Alkotmányának szabályozási elveirõl szóló H/2252-es számú országgyûlési határozati javaslat tárgyalásával kapcsolatos döntések. Emlékeztetem önöket, hogy a tegnapi ülésnapon az Országgyûlés az elõterjesztést felvette napirendjére. Nem tudott dönteni arról, hogy az országgyûlési határozati javaslatot idõkeretben tárgyalja-e, illetõleg abban sem, hogy az egyes vezérszónoki felszólalások milyen idõtartamúak legyenek.

Tisztelt Országgyûlés! Egyébként tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy közzétettem a tegnapi szavazás eredményét a Házszabálynak megfelelõen - mikor is a Ház nem volt határozatképes. Tisztelt Országgyûlés! A házbizottságon nem alakult ki egyetértés abban a kérdésben, hogy az Országgyûlés az országgyûlési határozati javaslat általános vitáját idõkeretben folytassa-e le. Ezért a Házszabály 26. §-a (3) bekezdése alapján erre az Országgyûlés elnöke tesz javaslatot. A frakciók e tárgyban ismertették álláspontjukat. Az Országgyûlés elnöke kezdeményezi, hogy az alkotmány szabályozási elveirõl szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitája 40 órás idõkeretben történjék. Ennek tagozódásáról és ülésnaponkénti szakaszolásáról a frakcióvezetõk tájékoztatást kaptak.

Tisztelt Országgyûlés! Képviselõi indítványra az idõkeretrõl most szavazógép igénybevételével határoz az Országgyûlés. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a 40 órás idõkeretre tett javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 205 igen, 53 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a 40 órás idõkeretre tett javaslatot elfogadta. (Kérem Lendvai Ildikó képviselõ asszony gépét bekapcsolni.)

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 23. §-a b) pontja értelmében a házbizottság javaslatot készít az ülés idõtartamára és az egyes felszólalások idõkeretére. A házbizottság csütörtöki ülésén egyetértés alakult ki abban, hogy a vezérszónokok 30 percben szólaljanak fel, és ennek megfelelõen alakuljon az ülésnap idõtartama is. Tegnap az MDF-frakció ettõl eltérõen 60 perces idõkeretet javasolt. Ez azt jelzi, hogy a házbizottságon belül már nincs konszenzus ebben a kérdésben. Mindezekre figyelemmel az Országgyûlés elnöke jogkörével élve kezdeményezi, hogy az általános vitában - szerdán - a vezérszónokok 30 percben, a független képviselõk pedig 15 percben fejthessék ki álláspontjukat, és ennek megfelelõen alakuljon a szerdai ülésnap idõtartama. Errõl vita nélkül határoz az Országgyûlés és képviselõindítványra ugyancsak szavazógép igénybevételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 211 igen szavazattal, 46 ellenszavazat, és 13 tartózkodással a vezérszónoklatok és a független képviselõk felszólalási idõtartamára vonatkozó javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 19. §-a (3) bekezdése szerint az Országgyûlés elnöke és alelnökei képviselõi felszólalásuk esetén a tárgysorozaton lévõ ugyanazon ügy további tárgyalása során vita és a szavazás lezárásáig az ülésvezetési feladatokat nem láthatják el, kivéve, ha az Országgyûlés ehhez hozzájárul. Az alkotmány szabályozási elveinek tárgyalása során várhatóan sor kerül arra, hogy az Országgyûlés elnöke és alelnöke - esetleg alelnökei - képviselõi minõségükben is felszólalnak. Kérem az Országgyûlés hozzájárulását, hogy az Országgyûlés elnöke és az érintett alelnökei felszólalásuk után is részt vehessenek az ülés vezetésében. Errõl kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérdezem önöket: egyetértenek-e ezzel a javaslattal? Köszönöm. Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége indítványomat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A múltheti ülésünkön nem került sor a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitára bocsátására. Indítványozom ezért a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 265 igen szavazattal, 6 ellenszavazattal és 7 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Szekeres Imre, Donáth László, Vitányi Iván MSZP; Mécs Imre SZDSZ; és Zwack Péter független képviselõtársaim sürgõs tárgyalást kérve benyújtották a Nagy Imre mártírhalált halt magyar miniszterelnök emlékének törvénybeiktatásáról szóló törvényjavaslatukat. Megkérdezem az elõterjesztõket, hogy melyikük kívánja a sürgõsségi indítványt 2 perc idõtartamban indokolni. Nem kívánják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a sürgõs tárgyalásba-vétellel? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 157 igen szavazattal, 73 ellenszavazattal és 50 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Toller László, MSZP; Dr. Hack Péter, SZDSZ képviselõtársaim sürgõs tárgyalást kérve benyújtották a Magyar Köztársaság Országgyûlésének Házszabályáról szóló 46/1994. szeptember 30-i országgyûlési határozat módosításáról szóló országgyûlési határozati javaslatukat. Megkérdezem az elõterjesztõket kívánják-e indokolni a sürgõsségi indítványt. Nem. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a sürgõs tárgyalásbavétellel? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 218 igen szavazattal, 69 ellenszavazattal és 3 tartózkodás mellett a sürgõs tárgyalást elfogadta.

(17.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage