Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örömmel látom a táblán, hogy a parlament szinte majdnem egyhangúlag egy figyelmeztetõ intõt adott a kormánynak ezzel az országgyûlési szavazással. Ugyanis az elmúlt idõszakban csak három dolgot nem tett meg a kamarákkal kapcsolatban a Horn- kormány. Nem történt meg az alapvetõ közfeladatok átadása, hiszen a szakoktatáson és a területfejlesztésen kívül a többi közfeladat átadása nem történt meg. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból.) Valódi gazdasági önkormányzat létrejöttének egyik lényeges feltétele, hogy a kamarák valóban tevékenyen vehessenek részt a gazdaságot érintõ állami alapok elosztásában és ennek mérlegelésében.

Annak idején, '93-ban, mikor a törvény elfogadásra került, akkor éppen az MSZP vezérszónoka mondta azt, hogy körülbelül százmilliárdra teszi azt az összeget, amelyet különbözõ állami alapokban, állami hivatalok osztanak el; ennek sokkal jobb helye lenne akkor, hogyha a gazdasági kamarák szólnának bele.

A második, hogy a kamarák nem kapták meg az induláshoz szükséges pénzeszközöket. Éppen ideje volt annak, hogy felvesse a gazdasági bizottság azt a kérdést - és éppen idõben vagyunk -, hogy valójában a kamarai tagdíjat nem lehetne és nem kellene-e leírni az adóból.

A harmadik, amit nem kaptak meg a kamarák, nem kaptak vagyont. Pedig a törvény elõírja, és a szó szoros értelmében a kamarák nem tudnak hol leülni.

Tisztelt Ház! (Az elnök csendre utasítja a tisztelt Házat.) Örömmel áldozok az idõmbõl néhány percet addig, ameddig elcsendesednek.

Szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a kormány saját maga hozott egy határozati javaslatot mindezekre a feladatokra. Ezeknek a határozatoknak a határideje 1995 májusában lejárt. Pontosan egy évvel ezelõtt. A kormány teljesítményt vár el a gazdaságtól, miközben saját határozatát sem hajtja végre. Bár ez az országgyûlési határozat nem marasztalja el a kormányt, hogy saját rendeleteit nem hajtja végre, nem mutatja be a kamarai rendszer kiépítésének ütemezését, és nem ad hozzá határidõt, de mégis kényszeríti a kormányt a gazdasági hatalommegosztásra, ami eddig nem jött létre. A Néppárt ezért szavazta meg ezt az országgyûlési határozati javaslatot. Köszönöm. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage