Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum kezdeményezte, hogy ezt a törvényjavaslatot vizsgálja meg az alkotmányügyi bizottság, majd készítsék el a tárcák azokat a koherencia-zavarokat kiküszöbölõ módosító indítványokat, amit az általános vitában, illetõleg a vezérszónoki felszólalásban kifogásoltam. Elkészültek módosító indítványok, amelyeket én a magam részérõl meg is szavaztam, mert egyetértek vele. Azonban az általunk felvetett súlyosabb problémák megoldására ezek a módosító javaslatok nem adtak lehetõséget.

Mi nem vitatjuk, sõt állítottuk, hogy céljában és szándékában feltétlenül indokolt a közraktározásról szóló törvény, azonban a Magyar Demokrata Fórum nemmel szavazott, mert nem tartja alkalmasnak a cél elérésére alkalmazott jogtechnikai megoldásokat. Sajnos a kereskedelmi törvénybõl örökölt intézményrendszer kipróbált szabályait igen elferdítve, a hazai és a nemzetközi jogfejlõdéstõl idegen konstrukciókkal próbálja a törvény a célját elérni.

Nem támogatjuk, mert a törvényjavaslat a közraktári jegyet egyszerû legitimációs papírrá degradálja. Olyan, mint például egy ruhatári jegy, amely szintén nem testesíti meg a kabát feletti tulajdonjogot. (Taps az MDF padsoraiban.)

A törvény az áru feletti tulajdonjognak egy értékpapírban történõ megtestesítésének nagyszerû találmányát kívánja számûzni a magyar magánjog intézményrendszerébõl. Mindennek indokaként pedig az áfafizetés szabályozásának egyszerûsödését jelölte meg.

Nem támogatjuk azért, mert a törvény nem tiltja meg a továbbértékesítési céllal történõ felvásárlást, és bizony spekulációs visszaélésekre ad lehetõséget. Nem támogatjuk, mert a törvény nem határozza meg, hogy a közraktárnak mikor nem kell közraktári jegyet kiállítani, és nem értettünk egyet a hitelezés megoldásával sem.

A kormány módosító javaslata szépített a gazdasági törvénnyel való kapcsolatában. Ügyvezetõ helyett ügyvezetés lett, vagy ügyvezetéssel megbízott személy lett. Azonban a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a részvénytársaságnak igazgatósága van. Ügyvezetõi jogkörrel meg lehet bízni egy igazgatót, de úgy általában ügyvezetést nem ismer és nem is tudom, hogy amikor elkészítik a részvénytársaság alapszabályát, akkor törvényes módon hogyan és milyen jogkörrel tudják felruházni az ügyvezetést.

(18.20)

Végül nem támogattuk azért, mert a mûvi tárolás legalizálása nem más, mint egyfajta zugtárolás. Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage